CDA-stemmers vinden het nog steeds een goede zaak dat hun partij mee regeert in de huidige regeringsconstructie met gedoogsteun van de PVV. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 CDA-stemmers. Wel is de CDA-achterban kritisch over rol van de PVV en vreest ze dat er te weinig aandacht is voor het gezin.

Precies een jaar geleden stemde een verdeeld CDA-congres in met toetreding tot een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Twee derde van de CDA-leden stemde voor deelname aan het kabinet en een derde tegen. Nu ligt de verhouding ongeveer gelijk: in het onderzoek van EenVandaag is 66 procent van de CDA-stemmers voorstander van de huidige regering en 28 procent tegenstander.

Ergernis over PVV

Veel van de ondervraagde CDA-stemmers hebben moeite met het optreden van gedoogpartner PVV. Driekwart (78 procent) vindt dat Wilders de grenzen van het fatsoen regelmatig overschrijdt in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld als hij tegen premier Rutte zegt dat hij ‘even normaal’ moet doen. Bijna de helft (46 procent) van de CDA-achterban vindt dat hun partij onvoldoende weerwoord geeft aan de PVV.

Vier van de tien CDA-stemmers vinden christelijke en sociale normen onvoldoende zichtbaar zijn in het regeringsbeleid. Het CDA zou ook te weinig opkomen voor gezinnen.

Ondanks de kritiek meent de overgrote meerderheid dat het CDA gewoon moet blijven regeren. Slechts 16 procent vindt dat het CDA nu uit de regering moet stappen.

Over het onderzoek: Aan het onderzoek deden 2000 CDA-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is uitgevoerd van 29 september tot 1 oktober 2011. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen gemiddeld een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.