Het is all about women deze verkiezingen: en dan gaat het niet alleen over het feit dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten een vrouwelijke presidentskandidaat in de race is voor het hoogste ambt.

En ook niet over presidentskandidaat Donald Trump die uitspraken over vrouwen doet zoals ‘pigs,’ ‘nasty women’ en ‘you have to grab them by the pussy.’ Aanstaande dinsdag weegt de stem van al die Amerikaanse vrouwen namelijk ook zwaarder dan ooit te voren. 

In 2012 bestond zo’n 53% van het electoraat uit vrouwen. Voor de presidentskandidaten kan het overtuigen van al die vrouwelijke kiezers dus doorslaggevend zijn om dinsdag als winnaar uit de bus te komen. Niet gek dus dat de campagnes vooral het vizier richten op vrouwen, zoals bijvoorbeeld in dit spotje:

 

Wie zijn die vrouwen die op verkiezingsdag het verschil kunnen gaan maken? Verslaggever Tom van ’t Einde ontmoet Boa, een Democraat die door het vuur gaat voor Hillary Clinton. Ook spreken we met Rose Marie Meehan, voorzitter van een club Republikeinse vrouwen die, ondanks zijn omstreden uitspraken, nog steeds pal achter Donald Trump staat.