De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft hulporganisaties, die migranten redden bij de Libische kust, opnieuw gewaarschuwd dat ze niet in Italië mogen aanleggen. Salvini beschuldigt het schip van het breken van het internationale recht. “Nu mogen jullie deze mensen naar Nederland brengen”, aldus Salvini. 

Fotograaf: Hermine Poschmann/ Mission Lifeline

 

Het schip is van de Duitse non-profit organisatie Lifeline en opereert onder de Nederlandse vlag. Lifeline liet vanochtend via Twitter weten 226 migranten te redden uit de Middellandse Zee rond Libië. Salvini claimt in een Facebook Live bericht dat het schip “226 illegale migranten uit Libisch water” aan boord heeft gelaten, ondanks dat de Italiaanse Kustwacht heeft gewaarschuwd dat de Libische autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het redden van de migranten. 

 

De buitenlandse organisaties mogen dan ook niet meer op Italiaans grondgebied komen. “Jullie hebben een machtsspel gespeeld door de Italiaanse en de Libische kustwacht tegen te spreken”, zegt Salvini. “Nu mogen jullie deze vracht mensen naar Nederland varen”.

Is het een Nederlands schip? 

Het ministerie heeft inmiddels gereageerd op de uitspraken van Salvini. Volgens de Nederlandse regering mag het schip dan wel met een Nederlandse vlag varen, het staat niet geregistreerd in het Kadaster. Dat zou betekenen dat het niet onder Nederlandse verantwoordelijkheid valt en dat de Nederlanse regering geen instructies kan geven. 

Axel Steier van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline laat in een reactie aan EenVandaag weten: "Het is niet waar, we zijn wél geregistreerd in Nederland. We kunnen de registratiepapieren laten zien." 

Steier denkt dat de Nederlandse regering niet wil toegeven dat het schip Nederlands is. "Als Nederland zegt dat het het hun schip is, dan mogen de mensen aan boord asiel aanvragen. Die verantwoordelijkheid willen ze niet." 

Eerdere waarschuwing voor reddingsacties in Middellandse Zee  

Er varen meerdere non-profit organisaties voor de kust van Libië om te voorkomen dat migranten verdrinken. Eerder had Italië al aan Nederland gevraagd of ze hun schepen terug wilden roepen. De schepen worden er vaker van beschuldigd migranten over te brengen van Afrika naar Europa.

Italië heeft sinds kort een nieuwe regering die een strenger migratiebeleid voert. Ze vinden dat de Europese landen meer verantwoordelijkheden moeten nemen en daarom nemen ze niet meer alle vluchtelingen op. 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.