Reddingsschepen van de Duitse hulporganisatie Lifeline, die voor de kust van de Middellandse Zee migranten oppikken uit het water, worden gecontroleerd door Italië om te zien of de boten onder de Nederlandse vlag varen. Lifeline zegt dat de schepen geregistreerd zijn in Nederland, maar volgens de Nederlandse regering is dit niet zo. 

De Nederlandse afvaarding van de Europese Unie liet weten dat de schepen niet geregistreerd staan in het Kadaster en dat Nederland daarom geen instructies kan geven. Volgens Axel Steier van de Duitse hulporganisatie Lifeline staan ze wel ingeschreven in Nederland. "We kunnen de registratiepapieren laten zien", zei Steier tegen EenVandaag. De twitter van de NGO heeft inmiddels een document geplaatst waarop de registratie te zien zou zijn. Italië wil de schepen Lifeline en Seefuchs nu controleren en de papieren verder onderzoeken, daarom legt ze beslag op het schip. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

KIJK EN LEES OOK

Lot van de migranten onduidelijk

Wat de opvarenden te wachten staat als ze aanmeren in Italië, is nog niet duidelijk. Minister Danilo Tonelli van Infrastructuur laat wel weten dat Italië de mensen aan boord zal beschermen, maar het is niet bekend of ze in het land mogen blijven. 

Tonelli is van mening dat de Duitse hulporganisatie de wet heeft gebroken door de migranten al aan boord te laten terwijl de Libische kustwacht onderweg was. Daarom willen ze de schepen controleren. 

Steier zegt dat ze op dit moment de migranten aan boord eten, drinken en andere dingen die ze nodig hebben, proberen aan te bieden. 

'Ga dan maar naar Nederland' 

Het schip van de hulporganisatie Lifeline haalde gisteren 226 mensen, die van Afrika naar Europa proberen over te steken, uit Libisch water. Italië, die wil dat de Europese landen meer verantwoordelijkheden op zich nemen als het aankomt op migranten, liet onmiddelijk weten dat het schip niet welkom was in Italië. De mensen moesten maar naar Nederland vervoerd worden, liet de vicepremier Matteo Salvini via Facebook weten. 

Italië kampt al langer langer met dit probleem 

Anne Mulder, VVD-kamerlid, zei tijdens de radiouitzending van EenVandaag dat het nog maar de vraag is of de boot naar Nederland zal varen, maar dat de Italianen wel een punt hebben als het op migratie aankomt. "Italië lijdt al jaren onder de migratiestroom. Ze liggen aan de buitengrens van Europa en vluchtelingen komen vaak het eerst naar Italië", legt hij uit. "Ze proberen hier al langer aandacht voor te vragen. Dat is nu, op een nogal brute manier, gelukt." 

Op 28 en 29 juni is in Brussel een EU-top over het Europese migratieprobleem. Eerder werd aangekondigd dat er 24 juni een extra mini-top plaats zal hebben; een informeel werkoverleg ter voorbereiding van de bijeenkomst in Brussel. De komst van Italië naar de mini-top was eerst nog onzeker, maar inmiddels heeft de Italiaanse premier Conte bekend gemaakt dat hij 24 juni aanwezig zal zijn. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.