De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini zegt dat hij zich niets aantrekt van de Europese Commissie, die wil dat Italië zich houdt aan strenge afspraken over de begroting.

"Ik denk niet dat een Europese Commissie, die al praktisch werkloos is en de dozen al aan het inpakken is, ons een lesje mag leren over rampspoed in Europa", zegt de vicepremier van Italië, Matteo Salvini. "Als Brussel denkt dat ze ons kunnen afstraffen dan zitten ze ernaast. De Italianen zullen dat niet accepteren."

Italië wil pensioenleeftijd verlagen

Het conflict tussen de Europese Commissie en de Italiaanse vicepremier is ontstaan door de plannen om de pensioenleeftijd te verlagen en een basisinkomen voor alle Italianen in te voeren. Volgens Matteo Salvini zijn het basisinkomen en de verlaging van de pensioenleeftijd 'goed voor Italië'. Maar de hoge staatsschuld van het land zal daardoor verder oplopen.

De Europese Commissie wil daarom ingrijpen in de begroting van Italië. Er zijn immers verregaande afspraken gemaakt, ook met Italië, over de begroting die lidstaten van de EU moeten aanhouden. Maar de vicepremier van Italië wil niks van die 'inmenging' weten. De Italiaanse regering wil meer zeggenschap over het eigen financiële beleid.

Oplopende staatsschuld is een bron van zorgen

De oplopende schuld van Italië is een bron van zorgen voor de Europese Commissie. Nu al heeft het land een schuld van 131 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Ter vergelijking: Nederland heeft een staatsschuld van 57 procent en gemiddeld in de EU is een schuld van 82 procent van het BBP.

De Europese Commissie wil daarom dat Italië maatregelen neemt om de staatsschuld zo snel mogelijk terug te dringen. Als het land failliet gaat, dan komen alle eurolanden in de problemen. Dat gebeurde bijna in Griekenland tijdens de financiële crisis in 2008. Destijds moesten de Grieken geholpen worden met diverse noodleningen van in totaal honderden miljarden euro’s, die moesten voorkomen dat het land bankroet zou gaan.

Lees & bekijk ook:

Weinig vrijheid voor eigen beleid

Het lijkt er niet op dat vicepremier Salvini van plan is snel in te binden. De spierballentaal richting Europa is een belangrijk onderdeel van zijn politieke strategie. Voorlopig heeft hij ook een kleine meerderheid van de Italiaanse kiezers achter zich staan. Bijna zestig procent van de Italianen vindt de nieuwe begroting een goed plan.

Dat de discussie zo hard gevoerd wordt, is een risico voor stabiliteit van Europa. "Veel landen rommelen met de regels. Als we dit over onze kant laten gaan dan houdt niemand zich meer aan de afspraken", voorspelt econoom Martin Visser. Bovendien kan onzekerheid over de Italiaanse begroting ervoor zorgen dat landen meer rente moeten betalen over hun staatsschuld. "Beleggers willen altijd hun geld terug", legt Visser uit. "Als ze merken dat de strategie van Italië niet werkt dan zullen ze veel rente willen vragen voor hun geld. Dat zou het economisch nog lastiger maken voor Italië."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.