In de Tweede Kamer en het Europees Parlement zijn zorgen over de financiële situatie van Italië. Gaat het land Griekenland achterna?

De Tweede Kamer kreeg eerder deze week via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur meer informatie over de begroting die naar de Europese Commissie is gestuurd. Een meerderheid van de Kamer vindt dat de Commissie te coulant is geweest bij het goedkeuren van de Italiaanse begroting. Eerder dreigde de Commissie nog met een boete.

Onderliggende problemen

PvdA-Europarlementariër Paul Tang: noemt de Italiaanse situatie 'zorgwekkend'. "Het kan de financiële stabiliteit in gevaar brengen, ook omdat banken nog steeds landen omver kunnen trekken, maar je moet kijken naar de onderliggende problemen.'

Ook D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller is bezorgd: "De Italiaanse regering wil de pensioenleeftijd verlagen naar 62 jaar, maar daar gaat de economie niet van groeien en het kost wel miljarden. Omdat de staatsschuld al 130 procent is en de groei heel laag moet je zorgen dat er een begroting ligt die juist groei gaat opleveren."

Sparen of niet?

Sneller maakt de vergelijking met Nederland: wij sparen in deze economisch goede tijden. "Zo kunnen we in slechte tijden investeren. De Italianen doen het tegenovergestelde, waardoor hun schuld oploopt'. Toch vindt PvdA'er Paul Tang dat de Europese Commissie niet te veel moet vragen van Italië: "Er wordt bezuinigd in een economie die omlaag gaat; dat gaat tegen elke economische logica in."

Lees ook

D66'er Joost Sneller vindt bezuinigingen en hervormingen echter noodzakelijk, en ook in het Europees belang. "De vorige Italiaanse regering was begonnen met hervormingen op de arbeidsmarkt en in de publieke sector, maar deze regering zet die hervormingen stop en kiest vervolgens voor maatregelen die de economie niet stimuleren. We moeten nu wel tegen ze zeggen dat ze niet nog meer schulden moeten maken."

'Boetes werken niet'

Er kunnen boetes worden opgelegd, maar Paul Tang vindt dat onzin: "Die boetes gaan niet werken. Ik begrijp de onrust wel, vanwege de hoge Italiaanse staatsschuld en de problemen in de financiële sector in Italië, maar dan moet je dat aanpakken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.