AMES, IOWA - Voor wie niet vies is van wat nationalisme en pattriotisme gemixt met grote stukken vlees op de barbeque, is Ames vandaag het paradijs. Hier vindt de strawpoll van de republikeinen plaats: een voorverkiezing onder inwoners van iowa over wie zij graag zouden zien als de nieuwe republikeinse president van hun land.

Gisteren op de Iowa Statefair moest ik echt mijn best doen kandidaten te vinden. Dat is vandaag geen probleem. Ze hebben allemaal een eigen stukje grond waar ze zich kunnen profileren. Dat lukt de een beter dan de ander:

Iets beter gaat het al bij buurman Tom Tancredo:

Mike Huckabee, de voormalig gouverneur van Arkansas voelt zich niet te goed om zelf even gitaar te spelen bij zijn tent:

Maar de beste plek is toch gereserveerd door de grootste kanshebber Mitt Romney:

MItt Romney moet nu laten zien hoe goed zijn organisatie is. In de landelijke peilingen staat hij op de derde plaats; achter John McCain en Rudy Giulini. Maar die doen niet mee omdat ze er vanuit gaan dat Mitt gaat winnen in deze staat. Dus ze besparen zich liever het geld, de moeite en de afgang om mee te doen aan deze strawpoll. Het is tenslotte vrijwillig. En het kan je maken en breken.

Dus heeft Mitt heel veel staf ingehuurd om zijn 'supporters in de gele t-shirts' naar een voordelige plek in het publiek te dirigeren. Ik stond met ze in de kelder. Supporter zijn is niet altijd even glamoureus:

En niet alleen presidentskandidaten profileren zich. Ook een organisatie die het doorgaans goed doet onder republikeinen, the national rifle organisation, presenteert zich. Zij promoten het bezit van wapens:

Maar waar het natuurlijk eigenlijk allemaal om draait vandaag hier in Ames is het stemmen. En daarvoor staan de bezoekers in de rij:

Vanavond om 19.00 Amerikaanse tijd -02.00 uur Nederlandse tijd-is de uitslag.