De platenmaatschappij van de White Stripes claimt dat het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival 2018 plagiaat is. Volgens hen lijkt het nummer wel heel erg op de hit Seven Nations Army van de White Stripes. Universal Music Group heeft een brief gestuurd naar de componisten van het nummer dat het ritme en de baslijn wel een heel opvallende gelijkenis met hun liedje heeft. De brief is nog geen echte juridische claim, die volgt mogelijk nog.

Grote gevolgen?

Mocht het voor de rechter komen en Universal gelijk krijgen dan heeft dat grote gevolgen. Volgens de regels van het Eurovisie songfestival zal Israël dan met terugwerkende kracht worden gediskwalificeerd. Dat zou betekenen dat Cyprus, de nummer twee van het Eurovisie Songfestival 2018, alsnog tot winnaar kan worden uitgeroepen. In dat geval zal dan ook Cyprus het gastland van het Eurovisie Songfestival 2019 worden in plaats van Israël.

Volgens één van de componisten zal het zover niet komen. Zij gaan binnenkort in gesprek met Universal.

Een YouTuber heeft beide nummers onder elkaar gezet. Oordeel zelf of dit plagiaat is of niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.