Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld, onder meer op ruim 400 vogelmarkten in ons land. Dat kan omdat er vrijwel niet wordt gecontroleerd op herkomst. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst voor de dierenbescherming tegen EenVandaag.

Vinken, merels, eksters of puttertjes worden massaal in parken, bossen en achtertuinen gevangen voor de verkoop. Nederland kent een levendige vogelhandel met ruim 400 vogelmarkten per jaar, waarvan in veel gevallen onduidelijk is waar de vogels vandaan komen. Volgens inspecteur Eduard Opperman gaat het vaak om geroofde vogels uit de Nederlandse natuur. 

De roof en handel in vogels is lucratief. Vooral de zangvogels zijn populair, zo levert een koppel vinken al snel 80 euro op. Een zeldzame soort kan 500 euro per vogel opleveren. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren. Maar in de praktijk wordt de afkomst van vogels vrijwel niet gecontroleerd. Volgens dierenarts Jan Hooimeijer werkt dit illegale vangst in de hand. Ook de inspectie maakt zicht zorgen over het gebrek aan toezicht. 

Uit een eerdere reportage van EenVandaag blijkt dat er amper onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de vogels op de markten. Naar aanleiding van deze uitzending heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam gesteld over de registratie, het toezicht en de gezondheid van de vogels. 

Kijk hier een eerdere reportage over de vogelhandel terug:

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Martijn Rosdorff bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier. 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.