De VPRO reist in dit Charles Darwin-jaar het onderzoeksschip de Beagle achterna. Op dat schip deed Charles Darwin tijdens zijn reis (1831-1836) zijn belangrijkste ontdekkingen; de wereld was niet in zes dagen geschapen, maar evolueert continue. In twee series zal de VPRO de route van de HMS Beagle opnieuw bevaren met de clipper Stad Amsterdam.

De eerste serie gaat van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. In 2010 brengt de tweede serie het schip naar de Galapagos eilanden, Australie en Zuid-Afrika. In juni keert de clipper Stad Amsterdam als Beagle: In het kielzog van Darwin terug in Engeland.

De clipper Stad Amsterdam is een varende studio waarop wetenschappers, fotografen, tekenaars en andere gasten aanmonsteren. Volg hun onderzoeken en belevenissen 24 uur per dag via internet, televisie en regelmatig op de radio. Darwins reis en studies leiden tijdens deze zeiltocht tot vele onderwerpen, van vogeltrek tot slavernij, van mariene biologie tot sterrenkunde, van nieuwe soorten tot uitgestorven volkeren. Maar de serie wordt ook een menselijke en avontuurlijke vertelling. We gaan op pad met nazaten van Darwin en ontmoeten beschermers van natuur en milieu.

Beagle zoekt steun bij de wetenschappers om te onderzoeken hoe de aarde er aan toe is. In samenwerking met onderzoeksinstituten en universiteiten zal het schip met high tech meetapparatuur worden uitgerust, zodat het VPRO-schip een real time ‘thermometer’ in de aardbol wordt.

In het kielzog van Charles Darwin

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.