Jongeren komen steeds makkelijker in de illegale prostitutie terecht. Vooral in delen van Oost-Brabant neemt het aantal meisjes en jongens dat tegen hun wil in de prostitutie belandt toe.

In de afgelopen vijf jaar is door de politie bijna 2500 keer melding gemaakt van seksuele uitbuiting. Daarvan kwamen rond de 500 meldingen uit Oost-Brabant. Het Openbaar Ministerie, politie en hulporganisaties komen vanavond in Eindhoven bijeen voor een speciale thema-avond over tienerprostitutie en mensenhandel.

Kind binnen een dag in de prostitutie

"Op elke middelbare school in Nederland zijn er gemiddeld drie kinderen die in aanraking komen met gedwongen prostitutie", zegt Gideon van Aartsen van WATCH Nederland, een organisatie die strijdt tegen uitbuiting van kinderen. "Dat is wat we weten, en het is maar het topje van de ijsberg."

Volgens Van Aartsen kan je tegenwoordig een kind binnen een dag de prostitutie inlokken. "Bijvoorbeeld door beelden van ze te maken en te dreigen deze online te zetten."

Kaart tienerprostitutie
Bron: EenVandaag
Het aantal slachtoffers van tienerprostitutie per provincie in de afgelopen vijf jaar (Cijfers: WATCH Nederland).

Afgelegen villa's, auto's of caravans

Tienerprostitutie is in het hele land een probleem, maar vooral in het oosten van Brabant verdwijnen veel minderjarige meisjes en jongens gedwongen in de illegale prostitutie.

Volgens Van Aartsen komt dit doordat de provincie aan België grenst. "Je ziet het in Brabant extra veel omdat het aan de grens ligt. Kinderen kunnen makkelijk getransporteerd worden naar België en weer terug, er is daar minder regelgeving. De prostitutie kan ook meer privé gebeuren, bijvoorbeeld in villa's die een beetje geïsoleerd liggen, of in auto's of caravans."

Lees ook

Verantwoordelijkheid bij klanten

Politie, justitie en een aantal hulporganisaties waaronder WATCH Nederland werken samen om deze extreme vorm van uitbuiting beter te bestrijden. In een online campagne wordt een beroep gedaan op klanten om hun verantwoordelijkheid te nemen en misstanden te melden als ze die tegenkomen.

60 procent van de klanten heeft er lak aan en gaat ondanks misstanden gewoon door.

"60 procent van de klanten heeft er lak aan", zegt Van Aartsen. "Onze campagne richt zich dan ook voornamelijk op de 40 procent die wel afhaakt als men ziet dat het om gedwongen prostitutie gaat." Op online sekssites worden vanaf vandaag banners geplaatst om klanten erop te attenderen dat ze veilig en anoniem misstanden kunnen melden.

Melding gedwongen prostitutie

Mensen die geen melding van tienerprostitutie willen doen bij de politie kunnen terecht bij het meldpunt van WATCH Nederland. Van elke melding wordt een dossier opgebouwd door het onderzoeksteam van de organisatie. Als er voldoende gegevens verzameld zijn, wordt het dossier overgedragen aan de politie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.