Er is weinig zicht bij politie en Justitie op het probleem van minderjarige jongens werkzaam in de prostitutie. Dat zeggen hulpverleningsinstanties, verenigd in WATCH Nederland (Terre des Hommes, Stichting Fier en CKM).

Watch Nederland zal daarom komend jaar actie gaan ondernemen om deze vorm van seksuele uitbuiting actief op te sporen. Zo worden klanten pro-actief benaderd met lokadvertenties, lokprofielen en intensief onderzoek van het aanbod van jongens op internet. Ook roept de organisatie iedereen op om mogelijk misbruik te melden.

Probleem prostitutie onder jongens veel groter dan gedacht

Het meldpunt voor seksuele uitbuiting WATCH bestaat 1 jaar en richtte zich afgelopen jaar vooral op loverboys en meisjesprostitutie. Dat leidde dit jaar tot 53 zaken die aan de politie zijn overgedragen. Maar in vijf gevallen ging het over jongens. Watch vermoedt nu dat het probleem van de jongens veel groter is dan we nu weten. Gideon van Aartsen van Terre des Hommes: "Het is een blinde vlek, we weten er nog veel te weinig van. Het speelt zich af in gesloten circuits en contacten worden allemaal via internet gelegd.”

Watch Nederland wil nu vol inzetten op de aanpak van jongensprostitutie. Dat het een groot probleem is, blijkt volgens de organisatie onder meer uit een samenwerking met tv-maker Alberto Stegeman van het programma Undercover in Nederland. Hij mocht als experiment aan de slag met een lokadvertentie van een jongensprostituee. In twee dagen tijd had hij honderden meldingen binnen van mannen die een seksafspraak wilde maken.  Stegeman: "Dat overdonderde ons compleet, ik had niet eens de tijd om ze allemaal te beantwoorden. Uiteindelijk heb ik met een aantal van de mannen een afspraak gemaakt."

Eerder al concludeerde de commissie Azough (Aanpak meisjesslachtoffers loverboys/mensenhandel) dat zo’n 1500 minderjarige jongens zichzelf prostitueren. Ze kiezen er bewust voor, maar zijn ook vaak slachtoffers en voor het opsporen van deze vorm van prostitutie is nog te weinig aandacht, aldus de commissie Azough.

Actieplan Aanpak meisjesslachtoffers van loverboys/ mensenhandel in de zorg voor jeugd

Uit een onderzoek van de politieacademie uit 2014 blijkt dat ook bij jongens dwang en uitbuiting voorkomt. Extra kwetsbaar zijn minderjarige homo’s en biseseksuelen die door hun omgeving worden afgewezen vanwege hun geaardheid. De jongens maken het contact met klanten niet in de openbare ruimte, maar op internet. Ze bieden zich aan via websites als Boys4u en de chatsite Bullchat.

Polititerapport Jongensprostitutie

Watch gaat komend jaar met lokadvertenties infiltreren in die wereld. Gideon van Aartsen: "Als mensen reageren sturen we ze een waarschuwing: BLIJF WEG van jongens. Doe je dat niet dan kom je in een smoelenboek. Dat boek gaan wij niet publiceren, het wordt geen ordinaire naming and shaming, maar het is wel een lijst van mannen die willens en wetens zoeken naar betaalde seks met minderjarige jongens. We werken hierin nauw samen met justitie."