De relpartij van afgelopen maandag op Urk staat volop in de aandacht. In 1998 waren de shoarmazaakrellen in het vissersdorp landelijk nieuws. De twee gebeurtenissen laten zien dat er in 20 jaar tijd niet zo veel veranderd is op het eiland.

Honderd jongeren gingen maandagavond de straat van Urk op, na een uit de hand gelopen ruzie op WhatsApp. De aanleiding daarvoor is nog vaag, maar jongeren uit het dorp beweren dat een 18-jarige Nederlandse jongen van Marokkaanse komaf onaardige dingen zou hebben gezegd over de vriendin van een andere 18-jarige Urker.

Vechtpartij loopt uit de hand

Als reactie daarop drongen tientallen jongeren het huis binnen van de Nederlands-Marokkaanse jongen en deelden hem klappen uit. De moeder van de jongen raakte ook gewond toen zij ertussen probeerde te komen. De vechtpartij liep zo uit de hand dat de politie de groep met wapenstok uit elkaar moest drijven.

De jongeren gooiden ook een rookbom in de auto van een verslaggever van Omroep Flevoland. Inmiddels is een 18-jarige jongen aangehouden, maar is de rust in het vissersdorp nog niet terug: er zou een nieuwe knokpartij gepland worden.

Kade vol Urkse jongeren

De opstoot lijkt sterk op de vechtpartij in 1998 in en rondom shoarmazaak Shalom, ook op Urk. Cameraman Ludo de Rooij werd door zijn toenmalige werkgever Omroep Flevoland gevraagd te gaan filmen bij het opstootje. Wat hij toen vastlegde op camera, werd landelijk nieuws."Toen ik daar aankwam in de grote opvallende bus van Omroep Flevoland, was er nog niet veel aan de hand. Maar binnen no-time stond de hele kade vol met honderden Urkse jongeren."

Opvallend, vond de cameraman. Later kwam hij erachter dat Urkers zo hun manieren hebben om elkaar te waarschuwen als er iets aan de hand is. Nu is dat via WhatsApp: toen was dat nog via analoge kanalen.

Radio-interview: cameraman Ludo de Rooij vertelt over de shoarmazaak-rellen op Urk waar hij in 1998 bij aanwezig was.

Shoarmazaak Shalom

De aanleiding voor de vechtpartij van toen was een ruzie tussen de Turks-Nederlandse uitbater van shoarmazaak Shalom en een ander gezin uit Urk. De twee partijen zouden de ruzie uitpraten na een aantal bedreigingen over en weer, maar die ontmoeting slaat om in een vechtpartij. In de shoarmazaak zijn er op dat moment 9 medewerkers van de Turks-Nederlandse uitbater aanwezig, met knuppels in de aanslag.

Cameraman De Rooij ziet het al snel uit de hand lopen. Ook merkt hij dat hij met zijn grote camera en licht opvalt in de menigte. "Er was ook drank in het spel en op een gegeven moment richtte de agressie van de menigte zich op mij." De cameraman kreeg bescherming van de politie en besluit ergens anders te gaan staan om te filmen. "Ik parkeerde mijn auto elders en opeens stond er iemand voor de bus te springen die over mij riep: hier is hij! Toen besloot ik om de benen te nemen. Het werd anders wel heel bedreigend."

Lees ook

'Iedereen welkom op Urk, behalve als je aan één van hen komt'

De eigenaren van de shoarmazaak besluiten na de vechtpartij te sluiten en te verhuizen. Uiteindelijk werden vier mannen, die bij de rellen betrokken waren, door de politierechter veroordeeld. Ze krijgen 1 tot 3 maanden gevangenis of onbetaalde arbeid, onder hen ook een vriend van de Nederlands-Turkse uitbater van Shalom.

Volgens De Rooij staat Urk erom bekend een gelovige en hechte gemeenschap te zijn, wat invloed heeft op het ontstaan van deze rellen. Hij denkt niet dat er in 1998 een racistisch motief was voor de rel, en hetzelfde geldt volgens hem voor de rel van afgelopen maandag. "Het is niet zo dat ze iets tegen buitenlanders hebben, iedereen is daar welkom. Maar voor hen blijft een Urker een Urker en een Marokkaan een Marokkaan. Op het moment dat er iets mis is, dan is het het het eiland tegen de rest. Dan boeit het ze ook niet wie er gelijk heeft. Je moet niet aan ze komen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.