Vind je dat je teveel huur betaalt of weigert je huurbaas iets te doen aan je lekkage, stankoverlast of houtrot? Dan kan je naar de Huurcommissie stappen. Maar op dit moment lopen er zoveel zaken bij de commissie, dat deze nauwelijks functioneert. PvdA, GroenLinks en CDA eisen actie van minister Ollongren.

Bij de Huurcommissie kunnen huurders klachten indienen over gebreken in hun huis of over een te hoge huurprijs. De commissie kan vervolgens bepalen dat de huurprijs definitief verlaagd moet worden, of totdat de gebreken zijn opgelost.

Hoge werkdruk

De Huurcommissie zelf geeft toe dat een aantal zaken vertraging oploopt en wijt dat aan de hoge werkdruk. "De instroom van zaken in 2018 is meer dan verwacht. De Huurcommissie had zich voorbereid op 6615 geschillen dit jaar. Dat aantal hadden we in september al bereikt. We verwachten dit jaar op 10.000 zaken uit te komen."

Door dit hoge aantal zaken, functioneert de Huurcommissie nauwelijks, zegt Irene van Setten, directeur van Huurteam Nijmegen. "Uitspraken laten veel te lang op zich wachten. Soms wel anderhalf jaar." Wettelijk is vastgelegd dat de commissie binnen vier maanden uitspraak moet doen. In verschillende steden doet dit probleem zich voor. EenVandaag sprak met huurteams uit Rotterdam, Utrecht, Groningen, Amsterdam en Nijmegen.

info

Naar de Huurcommissie gaan loont

Huurders krijgen in bijna tweederde van de gevallen gelijk van de Huurcommissie, blijkt uit cijfers. De afgelopen zes jaar behandelde de Huurcommissie ruim 32.000 zaken. In 63 procent van de gevallen werd de huurder in het gelijk gesteld, in 33 procent van de gevallen de verhuurder. in de overige zaken kregen zowel de huurder als verhuurder gelijk.

 

De huurprijs wordt gemiddeld genomen met 144 euro per maand verlaagd na een uitspraak. Dat scheelt een hoop geld in de maand, want dat is gemiddeld 28 procent minder dan de oorspronkelijke huurprijs.

Poep langs de muren

Huurders zijn de dupe. Lisan Stolp stapte eind vorig jaar naar de Huurcommissie. De verhuurder weigerde iets te doen aan de vele mankementen in haar huis. "De poep liep letterlijk langs de muren, de kelder stond compleet onder water en overal was schimmel."

Ze wacht nog steeds op een uitspraak van de commissie. "Het is frustrerend, want je blijft daardoor met de ellende zitten. Inmiddels ben ik verhuisd, maar een uitspraak is er nog steeds niet."

Gebrek aan expertise

De werkdruk bij de Huurcommissie is zo hoog, dat de commissie in sommige gevallen huurders aanmoedigt om hun zaak in te trekken. "Te vaak komt het voor dat medewerkers op de stoel van de commissie gaan zitten en oordelen of een zaak kans heeft. Ook als daar geen aanleiding toe is. Daarmee worden kwetsbare en onzekere huurders ontmoedigd om gebruik te maken van hun recht,", vertelt Tjerk Dalhuisen van huurteam Amsterdam.

Paul Smeulders van GroenLinks wil dat minister Ollongren snel orde op zaken stelt. "De Huurcommissie is helemaal niet in staat haar werk goed te doen. We krijgen berichten over dossiers die eindeloos blijven liggen, een enorm verloop aan personeel, gebrek aan expertise en een veel te hoge werkdruk." Ook het CDA en de PvdA vragen om opheldering van de minister.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.