Minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie, durft een Automatische Externe Defibrillator (AED) te gebruiken, blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO) in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis. Het gebruik van een AED, in combinatie met reanimeren, kan van levensbelang zijn. Het Rode Kruis maakt zich dan ook zorgen om deze cijfers.

Dat kennis rondom het gebruik van AED mensenlevens kan redden, bewijst Antoine Hekers. Hij is burgerhulpverlener in Ospel, een dorpje in de gemeente Nederweert, en werd zeventien keer opgeroepen om te helpen bij een reanimatie. "De helft hebben we kunnen redden. Als mensen overlijden gaat je dat ook niet in de koude kleren zitten. Je vraagt je ook wel eens af: heb ik het wel goed gedaan?" Het vrijwilligerswerk geeft hem dan ook een dubbel gevoel. "Omdat ik in een klein dorp woon, ken ik de meeste mensen die ik heb gereanimeerd. Het is dan ook ontzettend fijn om iemand te kunnen helpen en ik heb nog regelmatig contact met de mensen die ik heb geholpen omdat ik ze weer tegenkom."

Eén van de mensen die Hekers te hulp schoot, was zijn buurvrouw Paulien van Mierlo. Dankzij de snelle hulp van haar buurman bleef de schade die van Mierlo opliep door een hartstilstand, beperkt. "Het duurde even voordat ik weer de oude was, maar ik heb er niks aan overgehouden. We hebben er een intensieve band aan overgehouden." De twee buren startten na het voorval, samen met twee andere bewoners uit het dorp, Stichting Hartslag voor Nederweert. De stichting probeert meer mensen in te lichten over AED's en reanimeren, en heeft ervoor gezorgd dat er meer AED-apparaten in en rondom de gemeente zijn komen te hangen. Ook werd van Mierlo zelf burgerhulpverlener.

Zo ziet een reanimatie met een AED eruit:

Stap voor stap

Verslaggeefster Roos Oosterbaan ging langs bij Jean-Pierre Muylaert van het Rode Kruis om een AED te testen. Het gebruik van een AED is heel simpel, stelt het Rode Kruis, want het apparaat geeft zelf precies aan wat er moet gebeuren, stap voor stap. De apparaten hangen sinds de eeuwwisseling verspreid door het land. De apparaten hangen op veel locaties als sportclubs, bibliotheken en theaters.

'De eerste keer vond ik het ook spannend'

Van Mierlo en Hekers snappen waarom mensen huiverig zijn om het apparaat te gebruiken. Van Mierlo: "De eerste keer dat ik dat ding uit het kastje haalde vond ik het ook spannend. Ik ga ook elk jaar een of twee keer op 'herhalingsles'. Ik denk dat mensen bang zijn om fouten te maken. Heel vaak hebben mensen pas achteraf zo iets van: had ik maar iets kunnen doen, maar iets doen is nog altijd beter dan niets doen." Hekers pleit ervoor om alle middelbare scholieren cursussen te geven over AED en gebruik daarvan: "Als je in de buurt bent van een hartstilstand en je weet niet wat je moet doen, dan raak je in paniek. Je kunt het bijna alleen als je basiskennis hebt. Daarom is het belangrijk dat scholieren het leren, want je kunt het bijna niet verleren. Net als met zwemmen of fietsen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.