Elke katteneigenaar heeft het weleens meegemaakt: een dode muis in huis. Terwijl volgens de regels onze katten eigenlijk niet eens ongecontroleerd naar buiten mogen. Gaan we ze aanlijnen?

De huiskat vormt een bedreiging voor andere diersoorten, meldde EenVandaag al eerder. Nu komen twee onderzoekers uit Tilburg tot de conclusie dat de spinnende beestjes volgens Europese regels eigenlijk niet naar buiten zouden mogen.

Opzettelijk

Dat heeft volgens jurist Arie Trouwborst, die hoofdauteur is van het stuk, te maken met de manier waarop het woord 'opzettelijk' wordt uitgelegd: "Alle lidstaten van de EU moeten het opzettelijk doden van vogels moeten verbieden én voorkomen. Het woord 'opzettelijk' is niet alleen echt doelbewust een dier doden, maar ook andere handelingen waarbij logischerwijs dieren om het leven komen." En dus is het naar buiten laten van een kat op papier verboden volgens de EU-wetgeving.

Dat katten veel dieren doden die ze op hun pad tegenkomen, is geen geheim. Marieke Dijksman van de Vogelbescherming: "We weten dat katten jaarlijks veel slachtoffers onder vogels maken. Denk aan de grutto, die broedt op de grond. Als er dan een kat langskomt is een jong of ei makkelijk te pakken."

Schadelijke gewoonten

Luuk Boerema is als jurist gespecialiseerd in het natuurbeschermingsrecht, en denkt dat het in de praktijk niet daadwerkelijk tot een verbod zal komen. "Europese instellingen zullen zich daar niet aan willen branden, lijkt mij."

Trouwborst ziet het anders. "Er is ook ooit bepaald dat honden moeten worden aangelijnd. Andere gewoonten die schadelijk blijken - zoals de katten dat eigenlijk net zo goed zijn - hebben we aan banden gelegd. Roken, te hard rijden. Dus waarom dit niet? De tijd zal het leren."

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over de massale slachtpartijen in de natuur die huiskatten aanrichten:

Eerder maakte EenVandaag deze reportage over de massale slachtpartijen die onze huiskatten aanrichten in de natuur. "Hou je kat 's nachts binnen!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.