Genieten van de warmte en de aanblik van een knapperend haardvuur vinden veel mensen heerlijk, maar als het aan het Platform Houtrook en Gezondheid ligt is dat binnenkort verleden tijd. Houtkachels hebben schadelijke effecten voor de gezondheid en het milieu. Hout stoken zou daarom ontmoedigd moeten worden, aldus het Platform.

De afgelopen jaren is het gebruik van openhaarden, inzethaarden, houtkachels en vuurkorven toegenomen. Vooral het stoken in de tuin kan voor veel overlast zorgen voor omwonenden in de vorm van geurhinder, gezondheidseffecten en roetneerslag. Dit komt deels doordat mensen niet goed weten hoe ze hun kachel of vuurkorf moeten stoken. En moet je überhaupt een vuurkorf of houtkachel toestaan in steden en dorpen? In een brandbrief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat roepen onder andere de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds op om maatregelen te nemen tegen de schadelijke effecten en overlast door houtstook.

Effecten houtkachels in steden en dorpen het grootst

Met name in dorpen en steden neemt overlast door rook toe. Ook door het gebruik van vuurkorven in binnentuinen en niet goed gestookte houtkachels. Want goed stoken kan veel overlast voorkomen, aldus Harm Jan van Veldhuizen, directeur van HAVE Haarden en Kachels: “Als je schoon, droog hout stookt, je kachel niet aanmaakt met benzine, terpentine of diesel, zorgt voor goeie verbranding dan kan je de overlast zeer sterk beperken.” De cursus 'hoe stook ik mijn kachel' wordt door tientallen mensen bezocht.  

De gemeente Amersfoort is al jaren bezig om overlast door rook te beperken. Op hun site Welk rooksignaal geef jij af? staan tips en info voor bewoners. Overlast door rook van vuurkorven en haarden leidt vaak tot ruzie. “Wettelijk kunnen we nog niet veel afdwingen, maar we kunnen wel helpen de overlast in te perken”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het Platform Houtrook en Gezondheid werkt aan oplossingen, samen met gemeenten, milieudiensten en kachelproducenten. Ewout Dönszelmann leidt sinds kort het platform. 

Tips om de overlast door een rokende kachel te beperken

  • Zorg voor de juiste grootte van je kachel in verhouding met de ruimte die je wilt verwarmen 
  • Stook alleen droog en onbehandeld hout Verstandig is om gebruik te maken van open haardblokken, ook wel zaagsel-paraffinebriketten genoemd, of hout dat al één of twee jaar droog is. Als je nat hout gebruikt, ontstaat er minder warmte en meer rook-geurontwikkeling. Gebruik geen geverfd, geïmpregneerd of verlijmd hout.
  • Reinig je schoorsteen regelmatig Goede ventilatie en luchtafvoer zijn belangrijk. Het voorkomt dat er bij de verbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Een schoorsteen die niet voldoende 'trekt', kan je verbrandingsgassen niet voldoende afvoeren. Daardoor ontstaat er roetaanslag en kan de schoorsteen verstopt raken en kan schoorsteenbrand ontstaan.
  • Ventileer regelmatig Door regelmatig te ventileren krijgt het vuur genoeg zuurstof en worden de vervuilende stoffen afgevoerd. Is je woning goed geïsoleerd? Let dan extra goed op.
  • Stook niet als het windstil of mistig is Dan blijft de rook namelijk rond het huis hangen en dit veroorzaakt veel overlast. Wil je weten wanneer er voldoende wind staat om te stoken? Op de  stookwijzer kun je dat checken.
  • Laat het vuur vanzelf uitbranden

Is de rook uit je schoorsteen kleurloos, dan stook je het minst belastend voor mens en milieu.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.