De Alpen worden geteisterd door zeer ernstige sneeuwval sinds 1999. In grote delen van de Alpen is het hoogste alarmniveau voor lawines van kracht. Experts in Oostenrijk en Zwitserland waarschuwen dat de sneeuwlaag niet stabiel is.

Al die sneeuw lijkt gunstig voor de wintersport, maar dat is niet het geval. In veel skigebieden wordt al gewaarschuwd voor lawines. Zondagavond werd de zwaarste waarschuwing voor lawinegevaar gegeven. Een dertigjarige skiër in het zuiden van Duitsland kwam maandag om het leven nadat hij onder een lawine terecht was gekomen. De man uit de Duitse deelstaat Saksen raakte in de buurt van de Geigelstein bedolven onder de sneeuw. De man is niet het eerste slachtoffer van de hevige sneeuwval: vrijdag kwam een Nederlandse vrouw om het leven door een lawine. Ze was buiten de piste aan het skiën bij Ovronnaz.

Hans ter Braak zit in Oostenrijk omdat hij daar vakantieappartementen verhuurt. Volgens Ter Braak is de situatie erg fragiel. "Hier kwam net een lawine neer."

Onderkoeling en botbreuken: reddingsdiensten maken overuren

De populaire wintersportplaats Zermatt hanteert de slogan “Sneeuwzeker - 365 dagen per jaar”, maar op dit moment ligt de tekst nogal gevoelig. Door hevige sneeuwval moesten reddingsdiensten dit weekeinde meermaals eropuit voor mensen in nood. Zo kon een 35-jarige man uit München op de Brünnsteinschanze gered worden, die door een lawine zo'n 200 meter was meegesleurd. Hij had meerdere botbreuken en was onderkoeld.

De autoriteiten in delen van het Alpengebied waarschuwen dat de kans op lawines groot blijft. Door de sneeuwval zijn duizenden wintersporters gestrand. Spoorverbindingen en straten zijn onderbroken, waaronder ook de wintersportgebieden Andermatt en Zermatt (Zwitserland) en Galtür en St. Anton in Duitsland. Volgens De Standaard zitten in Zermatt zo’n 9.000 toeristen vast. Bezoekers van het Zwitserse dorpje zijn nagenoeg afgesneden van de buitenwereld.

In februari 1999 lag er in het Alpengebied veel sneeuw en was het lawinegevaar extreem groot. Zeker zestig mensen kwamen toen om het leven

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.