Een hoofddoekverbod op scholen: in Nederland bestaat het allang.

Op een aantal Christelijke scholen moet het hoofddoekje in de klas af. Openbare scholen willen nog niet zover gaan. EénVandaag peilde de ervaringen in Rotterdam.

Veertig procent jongeren voor hoofddoekverbod

Vier van de tien jongeren zouden religieuze uitingen op openbare scholen willen verbieden. Jonge moslima’s voelen echter niks voor zo’n verbod. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2300 jongeren van TopX, het jongerenpanel van EénVandaag, en Wijblijvenhier.nl.

In Antwerpen zijn religieuze uitingen op openbare scholen voortaan verboden. Wat denken Nederlandse jongeren hiervan? Veertig procent is hier voor; de helft ziet een verbod juist niet zitten. Opvallend is dat jongens meer pleiten voor het verbieden dan meisjes.

Veilig gevoel

Aan het onderzoek deden 200 moslima’s mee. Zij stemmen vrijwel allemaal tegen een verbod op religieuze uitingen. De helft van de meisjes draagt een hoofddoek. Belangrijkste reden hiervoor is een veilig gevoel, op de voet gevolgd door de geloofsovertuiging. “Ik draag een hoofddoek, het is waar ik in geloof, het is een deel van mijn identiteit. Respect voor ieders eigen keus!”, aldus een van de respondenten.

Kruisje wel, hoofddoek niet

De ene religieuze uiting is de andere niet. Zo vindt de meerderheid het dragen van een kruisje wél kunnen, maar het dragen van een hoofddoek of keppeltje in de schoolbanken vindt slechts de helft acceptabel. Waarom zien jongeren de hoofddoek niet zitten? Bijna veertig procent ziet de hoofddoek als een symbool van onderdrukking. Eenderde vindt dat vrouwen met hoofddoek niet willen integreren.

Hoofddoekje af, ook in Nederland?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.