Verpleegkundigen en verzorgenden moeten één schaal omhoog in salaris. Daar pleit de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen voor.  Maar volgens gezondheidseconoom Marcel Canoy lost dat het probleem in de zorg niet op.

"Een cliniclown verdient nog meer", zeggen verpleegkundigen. "Maar misschien verdient die cliniclown dan wel te veel", zegt Canoy. Volgens hem moet er veel meer veranderen dan salaris om meer mensen naar de zorgsector te trekken en de leegloop in de branche tegen te gaan. Volgens hem zijn het de arbeidsvoorwaarden die aangepakt moeten worden.

'We komen niet voor een bloemetje'

Vanmiddag sprak de Tweede Kamer over de motie van SP en PvdA om behalve te applaudisseren voor de zorg, ook met een plan te komen voor een beter salaris en betere arbeidsvoorwaarden voor die beroepsgroep. De motie is uiteindelijk niet aangenomen en er komt dus nu geen salarisverhoging.

Enkele verpleegkundigen en verzorgenden togen met een petitie naar Den Haag. Het gaat het zorgpersoneel om waardering voor hun werk. "Als je ook maar een greintje respect hebt, neem je die motie gewoon aan", vertelt operatieassistent Anja. Ze werkt al 30 jaar in de zorg en staat er ook voor haar dochter, die ook verpleegkundige is. "Ik hoop dat we iets nalaten voor de volgende generatie. Dat we een beter zorgstelsel achterlaten."

Werkdruk en bureaucratie

Zorgeconoom Marcel Canoy ziet echter geen heil in het deel van de motie dat gaat over salarisverhoging. Het gaat volgens hem niet de problemen in de zorg oplossen. "Pak de werkdruk aan. Pak de bureaucratie aan."

Wel is hij voorstander voor een eenmalige bonus voor verpleegkundigen die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis. "Keer die bonus gewoon uit. Daar moet je ruimhartig in zijn." Maar om een 'enorm grote beroepsgroep als deze' een salarisverhoging te geven, lijkt hem geen goed idee. "Dat is niet de beste oplossing."

Lees ook

Verpleegkundigen stoppen

Intussen gaat kraamverzorgende Astrid voorlopig niet meer aan het werk. "Na berekeningen kom ik in de werkloosheidsuitkering per saldo meer overhoud, dan dat ik werk."

Ze vindt het ontzettend jammer want het is een prachtig vak, vertelt ze: "Dat je op zo'n moment twee mensen in ouders ziet veranderen, en dat je daarbij mag zijn. Dat is prachtig." Ze heeft wel advies voor beginnende kraamverzorgers. "Trouw een miljonair en ga dan dit vak doen. Want het is het meest waardevolle vak dat er is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.