De Zes van Breda zijn volgens het gerechtshof in Den Haag toch de daders van een roofmoord in 1993 in Breda. De drie mannen en drie vrouwen probeerden in een jarenlange gerechtelijke procedure aan te tonen dat ze onschuldig waren en kregen hun zaak heropend. Maar vandaag oordeelde het Hof dat de eerdere veroordeling terecht was en er dus geen sprake is van een nieuwe gerechtelijke dwaling.

De zaak draait om de moord op een Chinese restauranthoudster, Oma Mok, die in 1993 dood werd gevonden in haar zaak. De inhoud van de gokkast bleek gestolen. Voor de roofmoord komen via een tip zes jongeren uit Breda in beeld. De meisjes bekennen en zo komt de zaak aan het rollen: de zes worden tot straffen tot tien jaar veroordeeld.

Hoofdverdachte Abdeslam zegt onschuldig te zijn en stapt na het uitzitten van zijn straf naar verschillende instanties om zijn onschuld aan te tonen Met succes: hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen onderzoekt de zaak met zijn project Gerede Twijfel en concludeert dat er fouten zitten in het strafrechtelijk onderzoek. Advocaat Knoops spande een procedure voor heropening aan en die wordt toegewezen. De Hoge Raad vernietigde het vonnis en verwees het proces terug naar het Hof. Het hele proces is de afgelopen maanden overgedaan. De veroordelingen waren destijds volledig gebaseerd op de bekentenissen van de drie vrouwen, die de drie jongens aanwezen als hoofddader van de moord. De meisjes zeggen nu dat zij onder zware druk een valse bekentenis hebben afgelegd. Technisch bewijs tegen de zes is er niet en een gevonden DNA-spoor wijst niet in hun richting.

Hof oordeelt hard

Maar het Hof wijst de argumenten van de zes en hun advocaten resoluut van de hand. Die hadden betoogd dat de verklaringen die ze destijds aflegden vals waren en onder zware druk bij de politie afgelegd. Het Hof gelooft dat niet en oordeelt dat de vrouwen onvoldoende konden aantonen waarom ze indertijd een valse verklaring hadden afgelegd. Ook vroegen de rechters zich af waarom ze hier niet veel eerder mee zijn gekomen in de twintig jaar oude zaak. Volgens het Hof kloppen ook de alibi’s van de veroordeelden voor de nacht waarin de moord plaatsvond niet. En ook hecht het Hof waarde aan getuigenverklaringen die belastend zijn voor de zes.

Ongeloof

De zes veroordeelden reageerden vol ongeloof. Advocaat knoops liet in een reactie weten dat ‘het recht niet heeft gezegevierd’. De Zes gaan tegen de uitspraak in cassatie. Het Openbaar Ministerie zegt door het heropende onderzoek juist opnieuw overtuigd te zijn geraakt dat de zes achter de moord zaten. Volgens het OM toont deze geruchtmakende zaak aan dat er niet te snel conclusies moeten worden verbonden aan de heropening van een zaak. “Daarmee is het nog geen gerechtelijke dwaling."

In EenVandaag reacties van Abdeslam en Jane op het vonnis. In de studio reageert hoogleraar Rechtspsychologie en getuige-deskundige Peter van Koppen die de zaak eerder uitgebreid onderzocht en er een boek over schreef.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.