Hoek van Holland vreest de brexit. Het dorp ligt naast de terminal van Stena Lines, waar dagelijks veerboten naar de overkant vertrekken. Na de brexit ligt hier de buitengrens van de EU. De bewoners van Hoek van Holland zijn bang voor verkeerschaos.

"Als er een harde brexit komt, dan wordt het chaos en zal er zo 10 kilometer aan vrachtwagens komen te staan", zegt van Ton van Anraad. Hij is lid van de gebiedscommissie Hoek van Holland en maakt zich zorgen. Bij het kruispunt vlak voor de ingang van de terminal van Stena Lines zal het straks waarschijnlijk vastlopen.

Kilometers file

Dat er vanaf 29 maart een file van vrachtwagens staat van de snelweg tot in Hoek van Holland is volgens van Anraad een logisch scenario. "Nu gaan de vrachtwagens nog snel door de douane de boot op. De afhandelingstijd is nu ongeveer anderhalve minuut", zegt van Anraad.

Bij een zachte brexit, zullen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een douane-unie worden. Volgens van Anraad zal de wachttijd oplopen tot ongeveer 20 minuten. "Dan moeten er terreinen komen waar vrachtwagens kunnen wachten, anders staan alle wegen vol."

Hoek van Holland maakt zich zorgen over de gevolgen van de brexit.

De groentewereld moet digitaliseren

Van Anraad is niet de enige die zich zorgen maakt. Nicole Visbeen, manager bij DailyFresh, is al anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen voor de naderende datum in maart. Het bedrijf transporteert in het hoogseizoen 150 vrachtwagens per dag met groenten naar het Verenigd Koninkrijk. "Alle producten zijn vers, sommige zijn vanmorgen pas uit de kas gekomen. Dat wordt straks erg moeilijk."

Belangrijk om files te voorkomen, is het vooraf elektronisch afhandelen van formaliteiten. "We zijn nu onze ICT-systemen aan het ombouwen zodat er via het systeem orders kunnen worden geplaatst. De groentewereld is nog vrij ouderwets, veel orders worden nu nog via telefoon of mail gedaan. Straks gaat er al genoeg tijd zitten in de douaneformaliteiten", vertelt Visbeen.

Lees ook

Extra parkeerplaatsen

De gemeente Rotterdam is bezig met een aanvalsplan voor de naderende brexit. Eind januari zal een stresstest plaatsvinden. Op grond van die brexit-stresstest wordt verwacht 2 tot 5 parkeerterreinen te bouwen, waar in geval van vertragingen bij de douane trucks moeten parkeren.

"We hopen op een deal, maar gaan uit van een no-deal. We moeten vooral zorgen dat douane activiteiten slimmer worden", zegt Wethouder Barbara Kathmann economie, kleine kernen en wijken van de gemeente Rotterdam. "Een deel kan de gemeente zelf, maar een groot deel moet van het Rijk en de provincie komen."

Tot nu toe alleen nog maar plannen

Ton van Anraad twijfelt of zo'n maatregel nog op tijd komt. "Het zijn vooral veel plannen. Het gaat over ruimte die nog gecreëerd moet worden. We vrezen vooral dat gecombineerd met badverkeer Hoek van Holland dicht komt te zitten en dan kunnen de hulpdiensten er ook niet meer in."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.