Hij voerde hartstochtelijk campagne tegen de brexit. Toch zegt boer Tim Strang nu: "We hebben geen andere keuze dan zo snel mogelijk te vertrekken."

Tim hoopt dan ook dat Boris Johnson, met zijn brexit-agenda, de aankomende verkiezingen wint. Al hij had nooit gedacht dat te zeggen.

Nog steeds ondersteboven

Het is even zoeken voor Tim Strang, naar een overblijfsel van de pro-EU-campagne in 2016. Maar uiteindelijk vindt hij iets in de schuur: een shirt met het opschrift: 'Stronger In'. Het is zwart van de olie. "Het lijkt een extreme belediging aan het adres van de campagne. Ik gebruik het nu om mijn fiets mee schoon te maken."

Het is het shirt waarin hij 3 jaar geleden vol vuur de straat opging om mensen te overtuigen tegen de brexit te stemmen. Hij is nog steeds ondersteboven van de uitkomst: 52 procent van de Britten stemde vóór het vertrek uit de EU. "Ik was verdrietig toen ik onlangs over een vliegveld liep in Spanje of Griekenland en ik zag een bord met: EU-ingezetenen die kant op. Daar ga ik volgend jaar niet meer doorheen."

In 2016, net voor het brexitreferendum, vertelt Tim Strang nog waarom hij brexit zo'n slecht idee vond en waar hij zich zorgen over maakte als het toch zover zou komen. Nu hoopt hij dat de Britten zo snel mogelijk uit de EU stappen.

'Brexit terugdraaien een fout'

Tim woont in een gehucht niet ver van de kust van Wales. In de rust van de groene heuvels waarop zijn koeien grazen, lijkt het politieke geweld in Londen ver weg. Toch puzzelt de boer de hele dag in zijn hoofd over wat de beste uitkomst van de komende verkiezingen zou zijn.

Je zou denken dat hij als 'remainer' alles op alles zou willen zetten om brexit terug te draaien. De partij waar hij supporter van is, de Liberaal-Democraten, wil dat ook. Maar Tim vindt dit een slecht standpunt. "Ik denk dat de brexit terugdraaien een fout is. Je ziet ook dat de meeste Britten daar niet voor zijn. Je ziet de Liberaal-Democraten kelderen in de peilingen."

Tv-reportage: Tim Strang uit Wales voerde in 2019 campagne tegen brexit. Nu wil hij dat de Britten zo snel mogelijk uit de EU stappen.

Hoop op meerderheid Boris Johnson

Ook politicoloog Victoria Honeyman van de Universiteit van Leeds ziet dat veel mensen brexit zomaar terugdraaien ongemakkelijk vinden. "De anti-brexitcampagne verloor het referendum. Dus de suggestie dat je het referendum terugdraait omdat de uitkomst je niet aanstaat, maakt zowel mensen die vóór als die tegen brexit zijn, oncomfortabel."

Hij krijgt het bijna niet over zijn lippen, maar Tim Strang hoopt dat de Conservatieve Partij van Boris Johnson een meerderheid krijgt. Het algehele beleid van de Conservatieven vindt hij verschrikkelijk, maar volgens hem is winst van die partij de snelste route naar brexit. En als dat een feit is, kan er een einde komen aan de verdeeldheid, denkt Tim.

Lees ook

Een nieuw referendum

"Brexit heeft scheidslijnen die er misschien altijd al wel waren, aan de oppervlakte gebracht. Nu is er zo'n verdeeldheid. Het belangrijkste voor ons nu is dat we de Britten weer bij elkaar kunnen brengen."

Ook een nieuw referendum, zoals Labour wil, vindt Tim geen goed idee. "Ik vraag mensen die dat willen: met welke marge zou een nieuw referendum gewonnen moeten worden om het acceptabel te laten zijn? Ik zei geen scenario waarin een nieuw referendum een oplossing kan zijn."

Brexit-moe

Politicoloog Honeyman ziet ook een enorme brexit-moeheid onder de Britse kiezers. "De stemmen die we het luidst horen zijn die van de mensen die klaar willen zijn met brexit. Bedrijven zeggen ook dat er een einde moet komen aan de onzekerheid. Als veel mensen dat in hun achterhoofd hebben als ze gaan stemmen, kan dat de verkiezingen wel eens bepalen."

Al zegt Tims verstand dat een snelle brexit de beste oplossing is, diep in zijn hart hoopt hij nog steeds dat de afgelopen 3,5 jaar een nachtmerrie waren waaruit hij alleen maar wakker hoeft te worden. "Maar het is allemaal wel gebeurd en hoe sneller we er klaar mee zijn, hoe beter. Dat is cruciaal."

Kan brexit nog worden teruggedraaid? Verslaggever Vanessa Lamsvelt geeft het antwoord in de brexitchat.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.