Te links, te Amsterdams of te Marokkaans. Tien jaar geleden zagen veel Rotterdammers het totaal niet zitten: Ahmed Aboutaleb als hun nieuwe burgemeester. Hebben zij hun mening moeten bijstellen?

Op 5 januari 2009 trad Aboutaleb aan als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Daarvoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet Balkenende IV, maar dáárvoor werkte hij als wethouder in de gemeente Amsterdam. Aboutaleb als burgemeester lag gevoelig, mede door de rivaliteit tussen 010 en 020.

Tien jaar later

Toch houdt hij het inmiddels al tien jaar vol. Een hele prestatie, die lang niet iedereen zag aankomen. "Als Pim Fortuyn had gehoord dat een Marokkaanse man burgemeester werd van Rotterdam, dan had hij z'n eigen omgedraaid", zegt een man op straat. "Maar hij doet het bizar goed."

Volgens hem heeft de burgemeester zich in tien jaar meer dan bewezen. "Amsterdam is een hele andere 'ball game' dan Rotterdam, hier zeg je gewoon waar het op staat. Daar heeft hij zich op zijn Rotterdams in bewezen."

Verschillende Rotterdammers geven hun mening over burgemeester Aboutaleb.

Hoek van Holland

Een vrouwelijke voorbijganger geeft toe getwijfeld te hebben aan Aboutaleb. "Maar er is echt een kanteling gekomen in zijn werkzaamheden en in mijn mening over hem."

Ze noemt het strandincident bij Hoek van Holland, in 2009, als een keerpunt. "Dat was erg opmerkelijk. Hij was het pas net, maar op dat moment moest hij laten zien: ik ben de burgemeester. Dat deed hij toen, waardoor mensen anders naar hem zijn gaan kijken. Dat was een keerpunt."

info

De strandrellen in Hoek van Holland

Op 22 augustus 2009 braken rellen uit op het strand bij Hoek van Holland. Dit gebeurde tijdens het dancefestival Sunset Groove. Onder het publiek bevonden zich hooligans, vooral van Feyenoord. Tijdens de avond braken verschillende vechtpartijen uit en uiteindelijk richtte de woede van verschillende hooligans zich op de aanwezige politie. Hierna braken de rellen uit. Eén iemand kwam om het leven, door een gericht schot van de politie.

Altijd Aboutaleb

Iemand anders denkt ook dat de strandrellen voor Aboutaleb een belangrijk moment zijn geweest. "Hoek van Holland gebeurde gewoon. Daar heeft hij misschien wel van geleerd wat er allemaal in een stad kan gebeuren."

Na Hoek van Holland was Aboutaleb er altijd als dé burgemeester van de stad. "Hij is daarna heel stabiel gebleven en dat is denk ik ook wat iedereen herkent. Hij is altijd Aboutaleb: een onderdeel van de stad."

Een rolmodel

Voor een multiculturele stad als Rotterdam speelt ook mee dat Aboutaleb van Marokkaanse afkomst is. Een jongere jongen noemt dat een inspiratie voor hem. "Als allochtone burgemeester is hij een goed voorbeeld voor mij. Het is een voorbeeld dat allochtone mensen ook goede dingen kunnen doen voor een stad."

In tien jaar heeft Aboutaleb als burgemeester veel bereikt en duidelijk de meningen over hem doen veranderen. De vrouw die het Hoek van Holland-incident aanhaalt, beschrijft het treffend: "Hij doet het voortreffelijk. Wat mij betreft mag zijn ambt worden verlengd."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.