Slecht nieuws voor Tom Cruise: zijn rol als actieheld Jack Reacher in de gelijknamige films gaat naar een ander. De reden? De acteur is te klein. En hij is niet de eerste beroemdheid die worstelt met zijn geringe lengte. Wat te denken van de Franse oud-president Sarkozy? 

Nicolas Sarkozy haalde alles uit de kast om te zorgen dat mensen niet konden zien dat hij zo klein is. Zo liet hij bij een bezoek aan een fabriek een selectie maken van uitsluitend kleinere mensen om met hem op de foto te gaan. 

Paris Match

Frankrijk-correspondent Stefan de Vries herinnert zich ook andere trucjes van Sarkozy. "Het was een publiek geheim dat hij schoenen droeg met dikke inlegzooltjes en dat hij bij speeches plaatsnam op een kratje omdat hij anders te klein was."

De Vries heeft zelf toentertijd ook vaak genoeg de lengte van de president benoemd in zijn televisieverslagen. "Dat deed ik zelf ook wel in livegesprekken, ik heb hem vast eens een keer ‘kleine driftige man’ of iets dergelijks genoemd."

Het kratje van Sarkozy

Syndroom van Napoleon

Dat was eigenlijk om iets te compenseren denkt De Vries. "Er werd vaak gesproken over het feit dat hij door zijn geringe lengte wel wat te compenseren had. Hij zou lijden aan het beroemde 'Syndroom van Napoleon'."

De Vries legt uit wat daarmee wordt bedoeld. "Kleine mannen zouden zich moeten compenseren door agressief gedrag. Dat zou kunnen verklaren waarom Sarkozy ooit president is geworden, maar dat is natuurlijk psychologie van de koude grond."

Fransen worden langer

Zelf heeft De Vries de omgekeerde ervaring. "Toen ik twintig jaar geleden in Frankrijk kwam, stak ik wel echt boven de mensen uit. Nu is dat wel aan het veranderen, ik merk dat de Franse jongeren tegenwoordig bijna net zo lang zijn als de Nederlandse twintigers."

Dus wie weet: misschien is de volgende president dan na de kleine Sarkozy, Hollande en Macron dan weer lang. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.