Loeidruk is het, in de feestwinkel van Dennis in het centrum van het Brabantse Roosendaal. Waar vroeger carnaval hét hoogtepunt van het jaar was, loopt het nu het hele jaar door. Steeds vaker in het jaar verkleden we onszelf. Maar waarom?

53 jaar geleden startten de ouders van Dennis Sep het bedrijf, waar toen vooral boerenkielen en petjes voor carnaval werden verkocht. Nu Dennis aan het roer staat, gaat het anders. Nog steeds zijn de weken voor carnaval de drukste van het jaar, maar het hele jaar door kopen mensen de meest uiteenlopende feestkleding.

Het moet steeds gekker

Dennis heeft het zien veranderen: hij werkt zelf al zijn hele leven in de winkel. Als mensen tegenwoordig naar een feest gaan, moet het steeds gekker. "Het abnormale is gewoon geworden, hoe extremer hoe beter." Naast carnaval zijn er themafeesten Halloween en Oktoberfest bijgekomen. Ook bedrijfsfeesten kiezen vaker voor uitdossingen met een thema. En dus verkoopt Dennis het hele jaar door gouden hoedjes, strikjes, petticoats en glitterbrillen. Maar ook hele pakken in goud, zilver of zelfs dollarpakken.

"Mensen trouwen zelfs in dat soort pakken." Ook een speciale hoek in zijn winkel voor de 'roaring twenties', geïnspireerd op Netflix-serie Peaky Blinders, is razend populair. Er hangt volop nostalgische kleding voor stoere mannen en vrouwen. "Wat vooral opvalt is dat deze kleding niet alleen voor feesten wordt gekocht", zegt Dennis. "Mensen dragen ze ook in het gewone leven als echte mode."

Hang naar nostalgie

Die hang naar nostalgie is volgens socioloog Herman Pleij een veel breder fenomeen dan alleen in kleding. In onze 'ontzuilde maatschappij' is er volgens hem een enorme behoefte aan identiteit. Mensen zijn die een beetje kwijt en verwijzen dan naar oude mooie tijden, die beter zouden zijn. Dat verklaart de hang naar het verleden.

Maar soms loopt het uit de hand, zegt de socioloog: "Het kan superioriteitsgevoelens aanwakkeren. Dan huldigen wij een geïdealiseerd verleden waar nieuwkomers niet bijhoren. Dan krijg je die verbetenheid die we zien bij de brexit, de discussie rondom zwarte piet, en nog recenter, de vuurwerkdiscussie."

Niet buiten voetballen, maar binnen verkleden

Naast de nostalgische kleding zijn in de feestwinkel ook meer traditionele verkleedpakken aanwezig. Wie zich wil uitdossen als een Star Wars-personage of Batman wil zijn, kan er net zo goed terecht. En niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kopen dat. "Wat ik zie is dat kinderen niet meer gaan voetballen, maar zich thuis gaan verkleden. En dus willen ze de nieuwste pakjes hebben", vertelt Dennis Sep.

Dat mensen zich inderdaad vaker verkleden, blijkt wel uit de nieuwste cijfers. De laatste 5 jaar steeg het aantal feestwinkels in ons land met ruim 50 procent. Lang niet alleen zijn dat online winkels. Ook het aantal 'stenen' winkels nam in de afgelopen 5 jaar toe van 427 naar 584, zo blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Beleving in de winkel

Herman Pleij herkent het beeld dat we ons vaker verkleden. "Ik zie het ook bij mijn kleinkinderen. Ik ging vroeger gewoon naar studentenfeesten, maar zij overleggen dagen over hoe ze zich gaan verkleden. Hoe zullen ze gaan?"

Door de populariteit van verkleden merkt Dennis dat er meer concurrentie is, vooral van de online winkels. Maar dat heeft hem alleen maar scherper gemaakt: "Mijn winkel heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Carnaval in een pak is leuk, maar de aankoop bij ons is ook leuk. Het moet een beleving zijn om hier iets te komen passen. Gisteren hadden we bijvoorbeeld een fotoshoot in de zaak van dames die in glitterpakken op een motor zaten."

Lees ook

Mensen durven zich meer te uiten

Dat we ons vaker verkleden, komt volgens Pleij ook door de toename van social media. "Het is het wezen van de moderne tijd, van sociale media, die maken je mooier dan je bent en daar wil je mee naar buiten te treden. Je moet je onderscheiden. Je anders voordoen, aandacht trekken, reacties krijgen... Dat is echt iets van deze tijd."

En dus gaan vooral jongeren vaker naar feesten waar je je moet uitdossen, op themafeesten rond Halloween of in een Tiroler outfit voor Oktoberfest. Het zijn volgens Pleij voorbeelden van feesten waar je als individu bij uitstek de mogelijkheid hebt om jezelf te presenteren.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.