Ze hebben steeds minder leden. En de leden die ze hebben, worden steeds ouder. Aan de onderhandelingstafel krijgen ze steeds minder voor elkaar. En ze waren de afgelopen jaren vooral druk met zichzelf. 

Het zijn moeilijke tijden voor de vakbeweging. Werkgevers keren zich van de CAO-tafel af. Met de bonden zijn geen afspraken te maken, klinkt het, omdat ze star en ouderwets zijn. Vooral sectoren als de bouw, de horeca en de detailhandel zijn de rigide CAO’s zat. Als het niet met de bonden kan, dan desnoods maar zonder ze. Zo heeft de horeca al sinds vorig jaar geen CAO meer. 

Zelfstandigen niet lid

Ook de veranderende arbeidsmarkt bezorgt de vakbonden hoofdbrekens. Zo neemt het aantal zzp' ers hand over hand toe, maar lid van een vakbond worden ze niet. Ook kost het de vakbeweging moeite een adequaat antwoord te vinden op de harde mentaliteit van buitenlandse durfinvesteerders die Nederlandse bedrijven overnemen. Zo haalden de bonden in het conflict om een loonoffer bij V&D voor de rechter weliswaar een overwinning, maar wat als investeerder Sun Capital de stekker alsnog uit de warenhuisketen trekt? Dan komt het personeel, ook de achterban van de vakbond, alsnog op straat te staan.

Hoe machtig zijn de vakbonden nog? Hoe worden ze weer aantrekkelijk voor nieuwe leden? En hoe kunnen ze weer een vuist maken? 

Uitzending

EenVandaag spreekt met voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie en hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Ook interviews met Ron Meyer, campagneleider bij FNV, en met Mandy Gast, starter op de arbeidsmarkt. Daarnaast de resultaten van een onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel. 

Ook in Radio EenVandaag aandacht voor het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Ook spreken we met voor- en tegenstanders van de vakbond en vakbondshistoricus Sjaak van der Velden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.