De situatie in het Griekse Idomeni verslechtert met de dag. Er zitten momenteel nog 14.000 asielzoekers vast, terwijl Macedonië nu al bijna een week helemaal niemand meer de grens over laat.  

Griekenland probeert de situatie te verbeteren door de asielzoekers op te roepen naar andere, nieuw ingerichte kampen te komen waar de leefomstandigheden iets beter zijn dan in Idomeni. Toch zijn er pas duizend mensen in de bussen gestapt richting Athene. Bijna iedereen wacht liever tot de Europese top eind deze week, in de hoop dat de grenzen dan misschien toch weer open gaan.

Volgens Jan van ‘t Land, die voor Artsen zonder Grenzen in Idomeni werkt, schuiven de Europese landen de vluchtelingen over de grens 'alsof het een zak appels is' en is een Europese aanpak nodig. De 21-jarige Nederlander Hendrik de Kok is afgereisd naar Idomeni doet wat hij kan om de omstandigheden voor de vluchtelingen in Idomeni iets te verbeteren. Hij deelt iedere ochtend 2000 bananen uit aan de kleine kinderen in het kamp.

In tegenstelling tot de afgelopen maanden proberen nu vooral vrouwen en kinderen naar Europa te komen. Dat is ook te zien in Idomeni waar  het grootste deel van de asielzoekers vrouw of kind is. 

Bekijk hier een livestream van de situatie aan de grens:

update
clock 14-03-2016 14:39

Vluchtelingen vertrokken richting grens

Inmiddels is een grote groep vluchtelingen uit het kamp van Idomeni vertrokken richting de grens, na geruchten dat de grens is opengesteld". Hendrik de Kok maakte de volgende beelden: 

hendrik de kok vertelt over vertrekkende vluchtelingen uit #idomeni Vanavond meer #eenvandaag pic.twitter.com/NU92PQNNEN

— SimoneTimmer (@SimoneTimmer) 14 maart 2016

Onderweg met kleine kinderen naar de grens.... #idomeni #eenvandaag pic.twitter.com/CPFKWfiO9w

— SimoneTimmer (@SimoneTimmer) 14 maart 2016

Many people carry a note. Go to the river and pass the border with #macadonia #eenvandaag pic.twitter.com/50cGh6Xzdm

— SimoneTimmer (@SimoneTimmer) 14 maart 2016

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.