De situatie in het detentiekamp voor asielzoekers op het Griekse eiland Lesbos is schrijnend. Het kamp is overvol: er zitten ruim 3.000 mensen in, terwijl er maar 2.000 in passen.

Mensen slapen buiten of in tentjes, omdat er niet genoeg bedden zijn. Het is de Nederlandse Steffi de Pous van hulporganisatie Because We Carry dit weekend gelukt toestemming te krijgen om te helpen in het verder voor buitenstaanders ontoegankelijke kamp. De hulpverleners delen sinds gisteren voedselpakketten uit. Daarnaast geven ze moeders ook draagzakken voor hun baby’s.

De asielzoekers krijgen ook te eten van het Griekse leger, maar als het eten op is staat er volgens De Pous nog steeds een lange rij. Het is niet helemaal duidelijk of er nu echt te weinig eten is, of dat het voedsel wat er is niet goed verdeeld wordt. Because We Carry deelt nu eten uit nadat de pakketten van het leger uitgedeeld zijn. Zondag ging dat over 500 pakketten. 

Akkoord EU en Turkije

Sinds 20 maart, nadat de EU en Turkije een akkoord bereikte om de stroom van vluchtelingen van Turkije naar Griekenland een halt toe te roepen, werden de opvangcentra op de Griekse eilanden Lesbos en Chios omgevormd tot detentiecentra. Asielzoekers die na 20 maart op de eilanden arriveerden worden sindsdien vastgehouden. Ze mogen asiel aanvragen in Griekenland. Die procedure wachten ze af in het kamp. Als hun asielaanvraag behandeld is, moeten ze volgens de EU-Turkijedeal teruggestuurd worden naar Turkije. Als ze geen asiel aanvragen kunnen ze meteen al teruggestuurd worden naar Turkije. Dit gebeurde tot nu toe met 326 migranten.

In Eenvandaag een interview met Steffi De Pous vanaf Lesbos.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.