Zodra het zomer wordt en mensen naar de stranden trekken zijn deze er ook weer: de incidenten bij muien. Zwemmers worden meegesleurd in de zee, soms met dodelijke afloop. En er was een systeem dat hierbij kan helpen: de muienradar.

Het klinkt een beetje als buienradar, maar het is een radar om gevaarlijke muistromen op te kunnen sporen. Het is een extra tool voor de reddingsbrigade om het zwemmen in zee veilig te houden. De muienrader was veelbelovend en de eerste resultaten waren hoopgevend. Toch kwam de muienradar er niet en ligt het experiment nu stil.

Muistromingen

In 2013 werd met de muienradar geëxperimenteerd in badplaats Egmond. Vijf digitale camera's registreerden daar om de tien minuten het breken van de golven. Die beelden werden samen met data over de hoogte van de golven, de getijden en de bodemligging in een computermodel gestopt. Zo kon je de locatie van zandbanken en muien berekenen.

De reddingsbrigade checkt nu zelf dagelijks de ligging en de kracht van de muien: de radar zou specifieke informatie kunnen geven over de locatie van de mui en de kracht van de stroming. Zou, want tot een werkende muienradar kwam het dus niet.

Lees ook

'Geldstroom stopte gewoon'

"Erg jammer dat het nooit zover is gekomen", zegt Ap van Dongeren, kustmorfoloog bij het kenniscentrum Deltares. Hij werkte in 2013 mee aan het project. De reden waarom de muienradar er niet kwam is heel simpel. "De geldstroom stopte gewoon."

"Het was een experiment dat voor de duur van het project werd gefinancierd. Daarna was het geld op en waren er geen geïnteresseerden om hier nieuw geld in te steken. Sindsdien ligt het stil. Dat gaat me toch wel aan het hart."

Gemiste kans

Spijtig, vindt Van Dongeren. "Ieder jaar zijn er incidenten met muien en sterke muistromen. Ook recent in Monster, Callantsoog en Julianadorp. De muienradar is niet zaligmakend, maar kan de reddingsbrigade erg helpen met het opsporen van de muien. Het zou toch heel mooi zijn als we dit experiment met veelbelovende resultaten opnieuw kunnen opstarten."

Gelukkig wordt daar nu ook over nagedacht. Een soortgelijk project, eigenlijk het broertje van de muienradar, werd een aantal jaar geleden gestart op de Zandmotor bij Kijkduin. Onderzoekers ontwikkelden een app die de breedte van het strand en de stroomsnelheden van het gebied registreerde, Na een pauze van een aantal jaar denkt de provincie Zuid-Holland eraan om deze tool toch weer te activeren.

Lees ook

Warme stranddag

Voor de komende warme stranddagen heeft de reddingsbrigade helaas nog niet de beschikking over zo'n app. Wat ze dan doen? Sowieso iedere dag secuur de muien checken, want deze kunnen zich verplaatsen. Soms maandelijks of wekelijks, maar het kan ook dagelijks gebeuren.

Daarnaast zet de reddingsbrigade op warme en drukke dagen veel meer vrijwilligers in, die de stranddag in goede banen moeten leiden. En wat je zelf kunt doen? Ga niet zwemmen op een plek waar geen reddingspost is, en ga in de avond ook nooit zwemmen als die post gesloten is.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.