Stem je op je 18e niet, dan is de kans groot dat je het daarna ook niet zal doen, zo blijkt uit onderzoek. Het belang om jongeren naar de stembus te krijgen is dus groot. Met name jongeren met een MBO-achtergrond weten de weg naar de stembus niet te vinden, in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten met een WO- of HBO-achtergrond. Maar hoe bereik je die MBO’ers dan?

De Nationale Jeugdraad (NJR) heeft daar een oplossing voor bedacht. Met de campagne ‘Op elk MBO een stembureau’ willen ze het stembureau naar de jongeren toe brengen. Volgens Caesar Bast van de NJR is het een gemiste kans dat er juist op MBO’s zo weinig stembureaus zijn: “Die zijn er wel op de universiteiten en hogescholen, maar die jongeren gaan wel stemmen”.

EenVandaag ging langs bij het Aldeba College in Rotterdam waar dit jaar voor het eerst een stembureau is, dankzij de campagne van de NJR. Burgerschapsdocent Tanja Jadnanansing heeft zich in de weken voor de verkiezingen ingezet om de jongeren naar de stembus te krijgen: “Ik hoop dan ook dat ze vandaag echt komen stemmen bij hun eigen stembureau, maar ik kan ze niet dwingen. Het blijft uiteindelijk hun keuze”. 

Naast de MBO’s en de NJR proberen ook vloggers jongeren te stimuleren naar de stembus te gaan. Bijvoorbeeld vlogster Bonnie van het Youtubekanaal Boncolor. EenVandaag sprak met haar over waarom zij het belangrijk vindt om jongeren aan te sporen te gaan stemmen. En of het allemaal geholpen heeft? Daarvoor zullen we moeten wachten tot iedereen heeft gestemd.