Mbo-studenten willen graag een eigen titel wanneer ze hun diploma hebben behaald. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1200 mbo'ers. Tweederde (63 procent) vindt dat afgestudeerde mbo'ers een titel moeten krijgen als blijk van erkenning.

De ondervraagde studenten vinden het belangrijk dat er meer waardering komt voor hun studie. Ze denken nu nog vaak dat het mbo een negatief imago heeft (46 procent). Ze hebben het gevoel dat er op hen neer gekeken wordt omdat ze minder kunnen of 'laag opgeleid' zijn. "Zelfs mijn ouders hopen stiekem dat ik nog doorstroom naar het hbo, alsof het mbo niet hoog genoeg is", aldus een deelnemer.

Ik hoor zo vaak ‘jij doet toch maar mbo?' Alsof het voor zwakbegaafden is. Ik ben toch niet minder dan mensen die beter dingen kunnen onthouden?

Ook geven werkgevers volgens hen de voorkeur aan een hbo'er boven een mbo'er voor hetzelfde werk (72 procent). Zelf vinden ze dat ze er net zo hard voor werken als hbo'ers en universitaire studenten die wel een titel krijgen. Bovendien zijn beroepen als metselaars, verpleegkundigen en kappers hard nodig in de maatschappij.

Een mbo-er zegt hier over: "in de huidige maatschappij is er te weinig waardering voor doeners. Iedereen wil die goedbetaalde architect worden, maar verliezen daarbij de minder goed verdienende metselaar uit het oog, maar wie moet uiteindelijk dat huis bouwen?"

Met een titel is voor iedereen duidelijk welke vaardigheden ze hebben, ook in het buitenland. Ze geven de voorkeur aan de term 'skilled.' Ook 'expert' wordt regelmatig genoemd in het onderzoek.

Lees ook

Politiek verdeeld

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil lanceerde eind 2018 een plan om de mbo'ers een eigen titel te geven. Minister Van Engelshoven van Onderwijs zegt in een reactie dat haar indruk is dat mbo-studenten hier geen behoefte aan hebben.

info

Reactie minister Van Engelshoven

Mbo-studenten geven aan zich te onderscheiden met hun vaardigheden in plaats van met titels. In de gesprekken die wij met mbo-studenten voeren is ons meerdere keren verteld dat ze geen meerwaarde in een titel zien.

Het onderzoek van EenVandaag geeft dus een heel ander beeld. Daaruit blijkt dat die behoefte aan een titel er wel degelijk is. Özdil heeft aangekondigd dat hij naar aanleiding van het onderzoek opnieuw kamervragen gaat stellen.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1170 mbo-studenten mee. Dit zijn deels deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel die op het mbo zitten en deels zijn ze geworven via mbo-scholen, een Facebook- en Instagramcampagne, Stichting Nederlands Debat Instituut, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en andere organisaties. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met Stichting Nederlands Debat Instituut in aanloop naar het landelijke MBO Debattoernooi op vrijdag 15 februari 2019 en met Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Het onderzoek vond plaats van 3 januari tot 8 februari 2019. De resultaten zijn gewogen voor geslacht, leerweg en niveau met cijfers van het aantal mbo-studenten van DUO, peildatum 1-10-2018.

TV repo: Onderzoek: mbo-studenten willen graag een titel

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.