25.000 Nederlanders vochten in de Tweede Wereldoorlog voor de Waffen SS, het elitekorps van Adolf Hitler. Historicus Cees Kleijn en journalist Stijn Reurs doen al ruim vijf jaar onderzoek naar juist deze groep en wisten 400 oud-strijders op te sporen. 

Wat dreef deze mannen? Wat maakten ze mee in het verre Rusland tijdens de strijd tegen de troepen van Stalin? En hoe kijken ze 70 jaar na het einde van die oorlog terug.

Kleijn en Reurs vertellen in Radio EenVandaag over hun onderzoek en luisteren naar deel 1 van de 3-delige reportageserie ‘Hitlers Hulptroepen’. Daarin het verhaal van de nu 91-jarige oud-SS’er ‘Wim’. Uit angst voor gevolgen voor zijn kinderen vertelt hij zijn verhaal anoniem. Het is het verhaal van een jongen uit een katholiek gezin van 10 kinderen, die op zich op 17-jarige leeftijd aanmeldt voor de waffen SS. In deel 1 vertelt hij over zijn motivatie, de opleiding tot frontsoldaat en wat dat deed met hem.

Volgende week deel 2 en 3

Maandag deel 2, dan vertelt ‘ Wim’ over de eindeloze veldtocht in Rusland die reikte tot de Kaukasus en eindige bij de Slag om Arnhem.

Dinsdag deel 3, over 5 mei 1945, de internering en de berechting die daarop volgde.

Copyright foto's: Cees Kleijn en Stijn Reurs

Zus van geïnterviewde 'Wim' als verpleegster van het Duitse Rode Kruis - ©

Groep Nederlandse Waffen-SS-vrijwilligers voor het uitbrekend van de oorlog met Rusland - ©

SS-kazerne in Klagenfurt, 1941 - ©

Nederlandse Waffen-SS-vrijwilliger uit Drenthe - ©

Naoorlogs gedicht van een Nederlandse Waffen-SS-vrijwilliger - ©

Russische krijgsgevangenen in de zomer van 1942 nabij Rostov aan de Don - ©

Nederlandse Waffen-SS-vrijwilligers in Oekraïne in de herfst van 1941 - ©

Nederlandse Waffen-SS-vrijwilligers op een markt in Oekraïne - ©