Nog nooit viel er in Amerika in korte tijd zoveel water uit de hemel als vorige week, toen orkaan Harvey tergend langzaam over Texas trok. Snelwegen veranderen in rivieren, woonwijken in meren waar de daken nog net boven de waterspiegel uitkomen.

De schade is enorm: de schattingen lopen op tot 190 miljard dollar.  Minimaal vijftig mensen kwamen om het leven, maar verwacht wordt dat dat aantal nog stijgt als het water zich terugtrekt.

De kuststad en metropool Houston wordt het zwaarst getroffen, maar ook verder landinwaarts grijpt het water om zich heen. Ook in Conroe, bijna 50 kilometer ten noorden van Houston. Het Texaanse plaatsje is de thuisbasis voor de Houston Dutch Lions, een door Nederlanders geleide voetbalclub die uitkomt in het hoogste niveau van de amateurs in Amerika.

Hun faciliteiten en velden staan volledig onder water. Maar voor vice-directeur Robbert Kroeze is dat nog de minste zorg, vertelt hij ons vorige week vanuit zijn appartement terwijl Harvey nog door Texas trekt. Is iedereen okay?

Robbert probeert onder meer via Facebook met de leden in contact te blijven. Zodra het water zakt hopen ze met ouders van de jonge leden de schade te gaan opnemen en een plan van aanpak te maken om reparaties uit te voeren en de rommel op te ruimen.

Voor EenVandaag is Tom van 't Einde in Texas. Hij doet verslag van hoe de regio probeert op te krabbelen, nu het ergste van de storm over is getrokken. De rampzalige effecten blijven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.