Amanda Todd: tot twee jaar geleden een gewone tiener uit Canada. Na haar noodkreet via Youtube is ze symbool geworden voor hoe mis het kan gaan met tieners en internet. Jarenlang werd ze bedreigd, afgeperst en getreiterd met een naaktfoto die in het geniep van haar werd gemaakt. Ze maakte een einde aan haar leven. 

Een Nederlander staat volgende week opnieuw voor de rechter voor betrokkenheid in de zaak. Carol Todd spreekt vanavond in EenVandaag over haar dochter.

De zelfmoord van de 15-jarige Amanda Todd in oktober 2012 was wereldnieuws. Vlak voordat zij een einde maakte aan haar leven, plaatste ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde over haar problemen. Hoe ze na aandringen van een vreemde een fractie van een seconde haar naakte bovenlichaam liet zien en zij hierdoor wordt achtervolgd op het internet en op haar middelbare school.

Na haar dood ging haar video viral en werd het miljoenen keren bekeken. Amanda werd het voorbeeld van sextortion: afpersing via internet met een naaktfoto. Velen trokken zich het lot van het tienermeisje aan. Het Canadese parlement nam wetten aan tegen cyberbullying.    

Nederlandse verdachte

Dit voorjaar werd bekend dat de 36-jarige Nederlander Aydin C. een verdachte is in de zaak rond de afpersing van Amanda Todd. De man werd in januari van dit jaar opgepakt in het Brabantse Oisterwijk. De moeder van Amanda, Carol, was verbaasd dat de verdachte helemaal in Nederland is gearresteerd, bijna achtduizend kilometer verderop. Wordt Aydin C. in Amanda’s dossier vervolgd, dan komt moeder Carol mogelijk naar Nederland. “We’ll see what happens”, aldus Carol Todd. 

De autoriteiten in Canada hebben aangegeven hem in Canada te willen vervolgen. Een formeel verzoek is echter nog niet binnen gekomen. Advocaat van C., Christian van Dijk, verwacht dat dit verzoek pas na de rechtszaak in Nederland zal komen. Waarschijnlijk zal de inhoudelijke behandeling van de zaak in 2015 plaatsvinden.

Interview moeder

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Amanda’s beste vriendin Vicky en moeder Carol Todd. Over Amanda, de zaak en de stichting die Carol in de geest van Amanda in het leven heeft geroepen om bij ouders en kinderen bewustzijn te creëren; the Amanda Todd Legacy Society.