Het is vakantie, dus duizenden Nederlanders reizen weer af naar het zonnige zuiden van Europa. Door deze topdrukte staat de telefoon van de ANWB roodgloeiend. De alarmcentrale krijgt talloze telefoontjes van Nederlanders met pech. De Wegenwacht waarschuwt dan ook: het Nieuwe Rijden is in de bergen funest voor de auto. Wellicht dat het op de vlakke Nederlandse wegen uitstekend werkt, maar in de bergen is het volgens de Wegenwacht geen goed idee. Als je te vroeg schakelt in de bergen, moet de auto namelijk te hard werken. Dit leidt tot grote problemen, aldus de alarmcentrale van de ANWB. 

Het Nieuwe Rijden moet ervoor zorgen dat we een stuk zuiniger worden op de weg, zo legt autojournalist Carlo Brantsen uit. "Het is een jaar of tien geleden bedacht. Alles is gericht op zuinig rijden. Dus weinig gas geven, lage toerentallen, snel overschakelen. Zodat je motor bijna niet hoeft te werken om te kunnen presteren."

Feit of Fictie: kan je in de bergen beter niet het Nieuwe Rijden toepassen?

Rijden op je gevoel

Het is niet eenvoudig om met de meest luxe auto's te weten in welke toeren je rijdt. Mark Maaskant is rijvaardigheidstrainer bij Prodrive: "Auto's worden steeds stiller, daardoor is het lastig inschatten met welk toerental je auto rijdt. Moderne auto's hebben niet allemaal meer een toerenteller, dus je moet veel meer op je gevoel gaan rijden. Je moet echt zorgen dat je 2,5 duizend toeren plus rijdt zodat die auto voldoende trekkracht en flexibiliteit heeft om bijvoorbeeld een caravan een helling op te trekken".

Een goed gevoel is dus noodzakelijk om in te schatten of je met een moderne auto in de juiste toeren rijdt. Maar klopt de uitspraak van de Wegenwacht dat het Nieuwe Rijden funest is voor je motor? Volgens autojournalist Carlo Brantsen is er geen twijfel over mogelijk: "Tijdens vakanties moet zo'n motor veel harder werken. Hij moet bergen beklimmen, zowel letterlijk als figuurlijk. Je moet van het nieuwe rijden af. Je moet de auto toeren laten maken. Ver doortrekken in de versnellingen om die bergen op te komen. Doe je dat niet,  dan draai je je motor kapot en heb je een probleem".

Kortom, een goede tip voor wie straks nog met caravan de bergen in moet: niet te snel schakelen!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.