Na 9 jaar onderhandelen ligt er een pensioenakkoord. Tenminste, als de vakbonden instemmen. Het FNV-ledenparlement heeft daarin een doorslaggevende rol. Maar wie zijn die machtige FNV-leden eigenlijk?

Sooi van Weegberg is een van de 105 leden van het FNV-ledenparlement. Hij is ooit begonnen als bouwvakker, maar is nu buschauffeur. Waar hij ook in dienst is, hij was altijd lid van de vakbond. "Ik heb zelfs al mijn kinderen lid gemaakt op hun 16de. Als ze gingen verdienen, moesten ze het zelf betalen."

info

FNV-Ledenparlement

In 2013 worden verschillende bonden binnen de FNV samengevoegd. De macht van het vakbondsbestuur wordt daarmee gecentraliseerd. Daarnaast wordt het nieuwe ledenparlement het hoogste orgaan. De 105 gekozen vakbondsleden komen iedere maand bij elkaar om te stemmen over de belangrijkste stukken, zoals het pensioenakkoord.

Voor het nieuwe pensioenakkoord wordt er nu ook nog een raadgevend referendum onder alle FNV-leden gehouden. Bij een overduidelijke meerderheid voor of tegen is het gebruikelijk dat het ledenparlement deze uitslag overneemt. In dit geval geven verschillende parlementsleden aan dat ze bij een nipte overwinning mogelijk de uitslag negeren.

'Chauffeurs zijn van huis uit wat activistischer'

Van Weegberg ging steeds meer doen voor de vakbond. Hij leerde onderhandelen over lonen en was onlangs een van de krachten achter de vervoersstaking. Nu de leden van de sector Vervoer hem verkozen hebben tot lid van het ledenparlement, moet hij uiteindelijk voor of tegen het pensioenakkoord stemmen.

Zelf is Van Weegberg tegen het pensioenakkoord. "Het is veel te onduidelijk, je weet niet waar je 'ja' tegen zegt." Hij denkt dat veel van zijn collega-buschauffeurs ook tegen zullen zijn. "Wij zijn van huis uit wat activistischer." Naast zijn werk als buschauffeur bezoekt hij nu zoveel mogelijk vergaderingen van FNV-leden. "Als blijkt dat mijn achterban toch voor is, dan zal ik in het ledenparlement ook voor stemmen. Dat is democratie."

Lees ook

Industrie is gematigd positief

Ruud de Kloe is namens de sector Industrie lid van het ledenparlement. Hij is 59 jaar, werkt in de Rotterdamse haven en zit ook in de pensioencommissie van de FNV. Hij is gematigd positief over het pensioenakkoord, net als zijn achterban uit de industriesector. "Ik besef dat nog niet alles geregeld is, maar dit is wel een eerste belangrijke stap."

Toch begrijpt hij de onvrede bij tegenstanders wel. "Ik weet bijna zeker dat de kreet '66' verkeerd is begrepen en daarvoor moeten we ook de hand in eigen boezem steken. Mensen dachten: 'Dat staat dan vast, dat gaan we afspreken'. Maar het doel was: 66 zetten we vast, totdat er nieuw beleid is. Dan laten we dat nieuwe beleid ingaan."

Eerst een referendum

Het woord is nu eerst aan de leden van de FNV, die mogen stemmen. De Kloe hoopt op een hoge opkomst bij dat referendum, dat een advies aan het ledenparlement is. Hij vindt dat het ledenparlement de uitslag over moet nemen als die heel duidelijk voor of tegen het pensioenakkoord is.

De verantwoordelijkheid om voor of tegen het akkoord te stemmen drukt zwaar op zijn schouders. "Ik ben nog niet tevreden met de opkomst van 20 procent, tot nu toe. Dat is aan de magere kant. Ik neem een stemming pas serieus als een meerderheid stemt. Als het verschil in voor-en tegenstemmen minder dan 10 procent is, is de beslissing aan het ledenparlement."

Tv-reportage: deze vakbondsmannen beslissen over het pensioenakkoord

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.