Skeelers, fietsen en hoepels: speelgoeduitleen vanuit een container gaat na 27 jaar verdwijnen. De zogenoemde Duimdroppen zouden oubollig zijn. Maar het draait voor velen om meer dan het uitlenen van speelgoed. "Hier spelen kinderen samen, mét respect."

Pleinen in achterstandsbuurten waar niets op te doen was, of waar het soms zelfs gevaarlijks was voor jonge kinderen, werden leefbaarder. Duimdroppen, containers waar kinderen speelgoed kunnen lenen, leken een oplossing om in een aantal Rotterdamse wijken verschil te maken. Na 27 jaar wil de gemeente de subsidie stopzetten, waardoor ze allemaal voor het eind van het jaar zullen verdwijnen.

Bijdrage aan opvoeding

Maar gemeenten onderschatten het belang van de duimdrop, zegt stadssocioloog Linda Zuijderwijk. "Het is een vertrouwde omgeving voor de kinderen, vaak zelfs een aanvulling van de opvoeding." Op het plein wordt er volgens Zuijderwijk meer aangeboden dan alleen sport en spel. "Kinderen leren ook de juiste normen en waarden, maar krijgen ook een liefdevol glaasje water of een pleister. De vrijwilligers vervullen vaak een ouderlijke taak", zegt de stadssocioloog. "

Ook Ayten Kurt ziet dat het vaak een aanvulling is van de opvoeding. Kurt beheert al 23 jaar verschillende duimdrop-speelcontainers in Rotterdam-West. "Ik probeer de kinderen ook respectvol met elkaar om te leren gaan. Thuis leren ze het ook wel, maar buiten hebben ze vrijheid en vergeten ze de regels soms door groepsdruk. Hier spelen ze samen, mét respect."

Bijdrage aan inclusiviteit en veiligheid

De speelgoedcontainers staan vaak in kansarme wijken, waar maatschappelijke vraagstukken zoals leefbaarheid, veiligheid en aantrekkelijkheid samenkomen. "Het kan een enorme bijdrage leveren aan de inclusiviteit en veiligheid van buurten", zegt Zuijderwijk. "Vooral in de diverse buurten is het soms moeilijker om sociale contacten te krijgen. De vrijwilligers van de Duimdroppen maken het voor zowel kinderen als ouders laagdrempeliger om met anderen in contact te komen."

Bovendien komen veel van de kinderen die gebruik maken van het speelgoed uit grote gezinnen, die klein behuisd zijn. "Soms hebben ze weinig eigen speelgoed, dus ze zijn deels afhankelijk van de Duimdrop", zegt Zuijderwijk. Kurt noemt het 'verschrikkelijk' dat de Duimdroppen verdwijnen.

Nieuwe plannen

Zowel ouders als kinderen hebben geprotesteerd tegen de sluiting van de Duimdroppen, maar de gemeente heeft andere plannen. "We willen het spelen voor elk kind toegankelijk maken, dus we moeten het anders organiseren", zegt wethouder Sven de Langen. "We willen een generatie zonder achterstanden, maar we willen ook dat het niet uitmaakt uit welke wijk je komt, als je ergens wil spelen."

De gemeente geeft aan extra te willen investeren in voldoende speelmogelijkheden voor alle Rotterdamse kinderen. In plaats van slechts op enkele plekken, worden per 2022 via welzijnsaanbieders kinderactiviteiten aangeboden in de hele stad.

Speelgoeduitleen vanuit een container gaat na 27 jaar verdwijnen. het is volgens de gemeente Rotterdam tijd voor vernieuwing, maar voor velen draait het om veel meer draait dan alleen speelgoed. Bekijk hier de reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.