Met een foto van twee Chinese stompneusapen wint de Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten deze maand de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’, uitgereikt door het Natural History Museum in Londen. De foto werd gekozen uit 45.000 inzendingen uit 95 landen. Hoe maak je de perfecte dierenfoto? De meester tipt!

Stap 1: Bereid je goed voor!

Een goede dierenfoto vergt veel voorbereiding, weet Van Oosten. "Als je iets fotografeert wat je nog nooit eerder hebt gefotografeerd dan kost het altijd wat tijd om je onderwerp te leren kennen. En de omstandigheden goed te begrijpen", zegt Van Oosten.

Daarom adviseert de fotograaf een dag van tevoren naar de locatie te gaan om vooronderzoek te doen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten van de plek en kun je de shoot goed plannen. Maar ook kun je op die manier onderzoeken hoe het dier zich gedraagt. "Probeer alvast iets te weten te komen over je onderwerp zodat je het gedrag kunt voorspellen."

Foto: Marsel van Oosten

Stap 2: Waar komt het licht vandaan?

Bij het vooronderzoek is het van belang goed op te letten op waar de zon of de maan opkomt en hoe het licht zich beweegt. "Dit kun zien door goed op te letten als je op de locatie bent, maar ook met behulp van een app.”

Stap 3: Bedenk je compositie

Als je vooronderzoek hebt gedaan kun je de compositie al bepalen. Van Oosten tipt dat de achtergrond van het dier minstens zo belangrijk is als het onderwerp zelf. "Let heel erg goed op de achtergrond. De meeste mensen letten alleen maar op het dier als zij een dier fotograferen en vergeten naar de achtergrond te kijken."

Het kostte Van Oosten zo’n vijf dagen om de winnende foto te maken, maar helemaal tevreden is hij er niet over. "Ik vind het eigenlijk niet zo mooi dat de twee aapjes elkaar aanraken. Als ik het over kon doen dan had ik de vormen op de foto gescheiden. Ook het bruine vlekje op de achtergrond vind ik jammer, het is een derde aapje, maar eigenlijk was het beter geweest als hij daar niet had gezeten."

Foto: Marsel van Oosten

Stap 4: Scherpstellen van de ogen

Bij het fotograferen zelf vindt Van Oosten het cruciaal om extra aandacht te besteden aan de ogen van het dier. "Bij een goede dierenfoto is het belangrijk dat je de ogen goed ziet. Daar moet je op scherpstellen."

Stap 5: Keep it real

Alhoewel Van Oosten wel lampen gebruikt als hij dieren fotografeert probeert hij zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven en respectvol met dieren om te gaan. "Ik zou nooit een dier lokken met voedsel. Het puur lokken van dieren voor de foto met onverantwoord voedsel, dat lijkt mij een bijzonder slecht plan."
 
Collega-natuurfotografen gaan nog wel eens verkleed als dier voor de ideale foto, of manipuleren de omgeving door bijvoorbeeld een slak met lijm in te smeren. Hier is Van Oosten helemaal geen voorstander van omdat de foto dan te kunstmatig wordt. "Kijk puur naar de esthetiek, de vormen, kleuren en het licht."

info
clock 29-10-2018 15:34

Van Oosten was vijftien jaar lang artdirector in de reclamewereld toen hij op reis door Afrika ontdekte dat hij natuurfotograaf wilde worden. Samen met zijn vrouw Daniella reist hij nu de wereld over runt hij Squiver, een bedrijf dat fotografiereizen organiseert met wildlife als thema. "Het organiseren van die fotoreizen is voor ons een manier om het maken van deze foto’s te bekostigen", zegt Van Oosten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.