Voor veel Amsterdammers was het op 5 mei 1945 dé voorbode van de bevrijding: het Auster-vliegtuigje dat in Amsterdam landde. Was het toen een symbool van vrijheid, daarna stond het tientallen jaren verborgen in een schuur in Noord-Holland.

Het had een geheime vlucht moeten zijn, maar inwoners van Amsterdam hadden het vliegtuigje al snel in de gaten. De Nederlandse vlieger was op zoek naar een majoor, maar vertrok snel weer uit de hoofdstad.

Wat de missie van de piloot was is omgeven door onduidelijkheid, maar op dat moment maakte dat de Amsterdammers weinig uit: voor hen was dit een teken van de aanstaande en langverwachte bevrijding.

Arno van der Holst, oud-directeur van Aviodome, kwam het vliegtuig op het spoor en wist de huidige eigenaar te overtuigen om het toestel in Amsterdam tentoon te stellen tijdens Bevrijdingsdag. Vanavond in EenVandaag het verhaal over het toestel en de bijzondere vondst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.