De gemeente Amsterdam verloot sinds vorige week tijdelijke vaarvergunningen. Tientallen reders zijn daardoor hun vergunning kwijt. Dave Vlaun is een van hen. Hij verloor de loting en mag in elk geval 2 jaar niet varen. Daarna kan hij het weer proberen.

Dave vaart met zijn twee boten al ruim 20 jaar op de Amsterdamse grachten: de 16 meter lange salonboot Old Queen en de Amelie Zahra, een elektrische sloep. Maar vanaf 2024 mogen die niet meer te water. En dat door een speling van het lot. "Het besef is er nog niet helemaal", vertelt hij. "Er zit 20 jaar werk en investeringen in deze boten. Dat is straks allemaal weg."

Plafond van 550 vergunningen

Het nieuwe vergunningenstelsel van de gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat de gesloten rondvaartsector wordt opengebroken. Voortaan worden er tijdelijke vergunningen verloot. Met zo'n vergunning mag je als reder 10 jaar lang varen.

Door de toenemende drukte op de grachten stelde de gemeente een plafond in van 550 vergunningen, waardoor een loting nodig was. Want vergunningen zijn gewild. De eerste 155 vergunningen zijn nu verloot, daarvoor waren maar liefst 712 aanvragen waren gedaan.

Pensioen weg

In de 'pot' zaten ook de twee aanvragen van Dave voor zijn boten, maar die werden niet getrokken. En dat heeft grote consequenties, zegt hij: "Ik heb straks geen inkomsten meer en de waarde van mijn boten is ook nog eens verdampt. Wie koopt er nu een 16 meter lange salonboot waar je niet mee mag varen?"

Hij maakt zich zorgen over de toekomst: "Het legt een enorme druk op mijn gezinsleven, op mijn relatie. Door corona leven we al van onze spaarcenten. De boten waren ons pensioen. Dat is nu ook weg." Het nieuws kreeg Dave te horen via een brief van de gemeente: "Een kort A4'tje met de tekst 'helaas is uw aanvraag uitgeloot en niet behandeld'. That's it."

In Amsterdam moeten rondvaart bedrijven loten om hun bedrijf te mogen voortzetten. De gemeente wil de drukte op het water tegen gaan en nieuwe reders ook een kans geven. Gezonde bedrijven kunnen nu , als ze niet ingeloot worden, hun vergunning verliezen.

Eis vanuit de EU

De gemeente Amsterdam is niet van plan om de getroffen reders te compenseren: "Het is ongelooflijk hard voor deze ondernemers. Ik begrijp dat het onrechtvaardig voelt, maar tot nu was het een gesloten systeem. Ondernemers die wilden varen mochten dat niet", zegt verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries. "Dat is ook niet rechtvaardig. De EU eist van ons dat het een open systeem wordt, maar we kunnen niet iedereen toelaten. Dat past simpelweg niet in onze grachten."

Er is bewust voor gekozen om de nieuwe vergunningen pas in 2024 in te laten gaan, ook vanwege corona, zegt De Vries. "De getroffen reders hebben dus een overgangstijd van ruim 2 jaar. Bovendien hebben zij binnenkort weer een nieuwe kans. Over 2 jaar wordt een volgend deel van de vergunningen verloot. Dan kunnen alle reders weer meedoen."

Rechtszaak tegen gemeente

De vraag is of Dave dan opnieuw een poging gaat wagen. "De onderhoudskosten van de boten zijn heel hoog en zo heb ik nooit zekerheid voor de lange termijn. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van beleid? Ik ben mijn baan, mijn onderneming kwijt. Niet omdat ik het niet goed doe, maar omdat mijn lootjes niet uit een pot zijn gepakt."

De Vereniging Rederijen Amsterdam heeft bezwaar gemaakt tegen het nieuwe vergunningenstelsel. Ze bereidt een rechtszaak tegen de gemeente voor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.