D66 is de partij die pal staat voor meer inspraak van burgers en die voor referenda is. De partij wil in Nederland ook bindende referenda mogelijk maken. De D66 achterban is hier echter geen voorstander van.

De helft (50%) van de D66-deelnemers aan een peiling van EenVandaag wil zelfs helemaal geen refenda meer in Nederland. Ook van kiezers die nog twijfelen over hun stem op D66, ziet de helft (51%) het liefst dat referenda in Nederland niet meer mogelijk zijn.

Dit blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 2200 zekere D66-kiezers en 1900 kiezers die nog twijfelen over hun stem op de partij. Vanavond reageert Alexander Pechtold in EenVandaag (18.15 uur, NPO 1) op deze peiling. 

Van de D66-kiezers is een kwart (25%) voor het behouden van raadgevende referenda, wil één op de zes (17%) zowel raadgevende als bindende referenda en is slechts 7 procent voorstander van alleen bindende referenda in ons land. De afloop van het Oekraïne-referendum speelt hier een rol in. 

Rapportage onderzoek verkiezingen

Hypotheekrente versneld afbouwen

Een ander punt waar Pechtold en zijn kiezers elkaar niet vinden, is het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. D66 wil de aftrek verhogen van het huidige 0,5% per jaar naar 2% per jaar. Een meerderheid (54%) van zijn kiezers vindt dat de aftrek niet versneld moet worden afgebouwd. Ook zes op de tien twijfelende kiezers (63%) is hier tegen. 

Minder Europa

D66 kan nog zetels winnen van onder andere GroenLinks, de VVD en het CDA. Dit blijkt uit De Stemming, de zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau GfK.

Twijfelende kiezers geven globaal drie redenen aan hoe Pechtold ze nog over de streep kan trekken toch op D66 te stemmen. Als eerste wordt  'minder Europa' vaak genoemd. Zoals een deelnemer zegt: 'Als Pechtold minder fanatiek vasthoudt aan de EU, dan krijgt hij mijn stem.'

Als tweede hopen ze dat D66 het punt van referenda laat varen, en zeker geen bindende referenda mogelijk maakt. 'Als ze het referendum uit hun gereedschapskist verwijderen zou ik zomaar D66 kunnen stemmen.' Tot slot zouden veel twijfelende kiezers graag zien dat D66 zich nog voor de verkiezingen uitspreekt over een coalitie. 

Coalitie over links

Zowel twijfelende als zekere stem gaan voor een coalitie over links. Ze wijzen PvdA en GroenLinks in meerderheid aan als coalitiepartner. Op enige afstand volgt de VVD, nog voor de SP. 

Vanavond in EenVandaag presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 2201 D66-kiezers mee en 1983 kiezers die nog twijfelen over hun stem op D66. Het onderzoek vond plaats van 28 februari 2017 tot en met 6 maart.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees hier de volledige rapportage van de Tweede Kamerverkiezingsonderzoeken in 2017 van het Opiniepanel:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.