D66 ziet de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen als optie om de CO2-uitstoot sneller te verminderen. Maar hoeveel uitstoot scheelt het eigenlijk als we allemaal wat langzamer rijden?

De Nederlandse staat verloor recent in hoger beroep een rechtszaak, die klimaatactiegroep Urgenda aanspande. Het kabinet moet volgens die uitspraak meer doen om de uitstoot van CO2 in 2020 met meer dan een kwart te hebben teruggebracht, ten opzichte van 1990. D66-fractievoorzitter Rob Jetten noemt het een "voor de hand liggende maatregel" om kolencentrales te sluiten, als het niet gaat lukken om dit doel voor 2021 te halen. Het verlagen van de maximumsnelheid, noemt Jetten als alternatief.

Hoeveel uitstoot scheelt het?

Volgens TNO veroorzaakt het 5 procent meer uitstoot als je 130 kilometer per uur rijdt, dan als je 120 kilometer per uur rijdt. Bij 100 kilometer per uur scheelt het 16 procent.

Los van de klimaatdoelstellingen, is een ander belangrijk argument voor verlaging van de maximumsnelheid de verkeersveiligheid. Voormalig projectleider maximumsnelheden Martin Kroon oordeelde pas nog vernietigend over het Nederlandse beleid. Want al sinds eind jaren ’80 zijn kabinetten bezig zijn met het verlagen van de snelheden, ten behoeve van het milieu.

Snelst rijdende landen ter wereld

Door die 130 van kabinet Rutte I horen we weer bij de snelst rijdende landen ter wereld. Want in veel, voornamelijk westerse landen, zijn de snelheidslimieten de afgelopen jaren juist verlaagd. In Frankrijk bijvoorbeeld. Daar wordt op 400.000 kilometer weg de snelheid verlaagt van 90 naar 80. 30% minder CO2 uitstoot wordt daarmee verwacht.

Toeristen zijn daar trouwens niet altijd blij mee, met die lagere snelheden. Zo is de maximumsnelheid op de grootste snelweg van Japan 80 kilometer per uur. In Australië willen ze, als de luchtkwaliteit slecht is, de maximumsnelheid verlagen voor benzineauto's. Terwijl elektrische auto's dan net zo snel mogen blijven rijden.

TNO kwam deze week met het idee om ook hier ook zo’n flexibele maximum snelheid in te voeren. Maar de kans is dan groot dat je veel verschillende snelheden tegenkomt op 20 kilometer snelweg.

Uitgesloten tijdens deze kabinetsperiode

"Het is uitgesloten dat de maximumsnelheid tijdens deze kabinetsperiode omlaag gaat. De grootste coalitiepartij, de VVD, is mordicus tegen. Voor D66-fractievoorzitter Rob Jetten was het vooral een moment om even te laten zien dat het voor zijn partij in de toekomst geen taboe is", zegt politiek verslaggever Remko Theulings.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.