"Weerstand hebben we eigenlijk niet gehad", vertelt initiatiefnemer Hamed Amrino. "Ik denk dat de bewoners van het dorp zich drukker maken over oud-tbs’ers die in het dorp worden gehuisvest, dan overleden moslims die hier straks begraven worden."

Zuidlaren is wat voorzitter Hamed van de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN) betreft niet het eindstation. Landelijke dekking is het doel, 'want dan kunnen mensen begraven worden in de buurt waar ze wonen'. En dan zijn nieuwe graven hard nodig, want als 10 procent van de 1,1 miljoen moslims in Nederland begraven wil worden, dan zijn er al 110.000 islamitische graven nodig.

Het échte afscheid

Toen de vader van Hamed 18 jaar geleden overleed, werd hij begraven in Marokko. Op de terugreis voelde het afscheid dat hij bij het graf had genomen wel heel definitief. "Toen ik in het vliegtuig terug zat, realiseerde ik me dat ik nu écht afscheid had genomen van mijn vader, omdat ik zijn graf niet vaak kon bezoeken."

De pijn dat hij het graf van zijn vader niet regelmatig kan bezoeken voelt Hamed nog steeds en dat wil hij zijn kinderen besparen. "Ik stelde mijzelf toen de vraag of ik dat mijn kinderen wilde aandoen. Het antwoord was nee." Het was het moment dat Hamed voor het eerst dacht aan een eigen islamitische begraafplaats in Nederland.

Graven mogen niet geruimd worden

Een belangrijke reden om een eigen islamitische begraafplaats te hebben is het verschil in de manier van begraven, benadrukt Hamed. "Zo worden moslims begraven met hun hoofd in de richting van Mekka en schrijft ons geloof eeuwige grafrust voor. Dat betekent dat de graven niet geruimd mogen worden. Op een eigen begraafplaats kunnen we dat garanderen, op een algemene begraafplaats vaak niet."

Om in de groeiende behoefte van de islamitische manier van begraven te voorzien, komt in het Drentse Zuidlaren de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa. Als het aan Hamed ligt tenminste. "We willen de particuliere begraafplaats Lits de Fenix (bedden van wederopstanding) aan de rand van Zuidlaren overnemen", zo vertelt hij. "Hier zullen dan 1700 islamitische graven worden gerealiseerd." Hiermee zou Zuidlaren de grootste moslimbegraafplaats van West-Europa krijgen.

Moslimbegraafplaats Laren
Bron: BIBIN
Impressie van de begraafplaats in Zuidlaren

Landelijke dekking

Wat Hamed betreft is Zuidlaren vervolgens 'zeker niet het eindstation'. "We willen landelijke dekking realiseren", zegt hij. "Op die manier kunnen mensen straks begraven worden in de buurt waar ze wonen.

Hij vreest er niet voor dat Nederland in de toekomst geplaveid wordt met islamitische graven. "Welnee, er zijn ook veel joodse begraafplaatsen, die zie je ook bijna nergens. Wij willen geen begraafplaatsen in een centrum of in woonwijken, maar zoeken plekken uit die onopvallend zijn."

Helft van het geld binnen

Zuidlaren is zo'n plek, maar voorlopig is het niet zover. BIBIN heeft nu bijna de helft van het benodigde geld binnen voor de islamitische begraafplaats in het Drentse dorp. De moslims hebben nog zo'n 5 maanden de tijd om door inzamelingsacties de andere helft bij elkaar te krijgen.

Maar Hamed Amrino is vol goede moed dat de begraafplaats er uiteindelijk komt. "Ik heb jonge kinderen en weet niet hoe lang ik zelf nog te leven heb, maar het idee dat mijn kinderen later hier het graf van hun vader kunnen bezoeken stelt mij gerust."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.