De negentienjarige hacker uit Rotterdam die vorig jaar het examen Frans heeft gelekt deed dat met opzet. Volgens zijn advocaat Jaap Spigt vond de jongen het oneerlijk dat anderen misbruik maakten van voorkennis. Hij vond dat oneerlijke concurrentie. "Dan maar delen met iedereen, dan zou die zaak kapot gaan, dat is ook gebeurd maar dan zouden anderen daar niet van profiteren", aldus zijn advocaat. 

Door het  online zetten van het examen Frans kwam de grootschalige examenfraude op het Ibn Ghaldoun college aan het licht. De jongen heeft het examen online gezet via een computer van iemand anders. De eigenaar van die computer heeft enige tijd vast gezeten, maar is volgens het Openbaar Ministerie geen verdachte meer in de zaak. 

De Rotterdamse jongen liep vorig jaar tegen de lamp. De zaak kwam naar boven door de aangifte van een tiener die naaktfoto's, die zij zelf had gemaakt en verwijderd, terug zag op haar eigen Facebook pagina. 

Volgens het Openbaar Ministerie hackte de jongen vanaf zijn zolderkamer meer dan 2000 computers. De jongen kon op afstand de webcam aanzetten van honderden mensen. In totaal werden meer dan 42 miljoen bestanden op zijn computer aangetroffen. 

Volgens zijn advocaat is de jongen een echte scriptkiddie. Al op zijn elfde begon hij met het hacken van computers. "Het is natuurlijk hartstikke spannend en leuk als je als jongetje het voor elkaar krijgt om iemand anders zijn webcam aan te krijgen", aldus Spigt. Volgens de advocaat deed de jongen het puur voor de kick en heeft hij privacygevoelige gegevens van particulieren en bedrijven niet verspreid. Ook zou de jongen al verschillende baan aanbiedingen hebben gekregen. "Voor hem was het niet onmogelijk om bij ziekenhuizen en banken in te breken", aldus Spigt. 

Vanavond in EenVandaag spreken we naast de advocaat van de jonge hacker, ook het Openbaar Ministerie. Verder spreken we met cybercrime specialist Rickey Gevers. Hij is een van de eerste Nederlandse hackers die in 2008 werd opgepakt wegens hacken. Volgens de bekeerde hacker zijn er honderden jonge jongens bezig met hacken. " We zien dat steeds vaker dat het hele jonge jongens zijn die hier mee bezig zijn. Hacken wordt via internetfora toegankelijker voor iedereen. Probleem is dat ze steeds verder gaan. Je ziet ook dat de criminele wereld steeds vaker toenadering zoekt naar jonge hackers." Ook laten we zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om iemand anders webcam vanaf een afstand aan te zetten. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.