Een BBC journaliste praatte met haar moeder, gewoon live in een kamer, over een ingewikkeld probleem met de belastingen. De volgende dag zag ze, tijdens het surfen op het web, allemaal reclames van belastingadviseurs die precies dat probleem zouden kunnen oplossen. Ze had niet getwitterd, niet gegoogeld, niks. De journaliste vertelde het verhaal in haar kennissenkring en kreeg tot haar verbazing tientallen soortgelijke verhalen te horen. 

Vaak ging het over reclames voor producten waarover alleen in levende lijve was gesproken, dus niet gesurft. Reclame voor advocaten na een ongeluk, een man die na een gesprek in de auto met zijn vrouw over ongesteldheid allerlei maandverband spam kreeg etcetera etcetera.

De vraag die rees was: Zou het zo kunnen zijn dat bedrijven (zoals google) mee kunnen luisteren met je mobiele telefoon, ook als die gewoon op tafel ligt?

Ze legde het voor aan twee cybersecurity experts, Ken Munro en David Lodge.

Kunnen jullie een app maken die kan meeluisteren zonder dat de eigenaar het weet?

Ja, dat was verrassend simpel, zeggen de experts. En vervolgens laten ze zien dat het gesprek dat ze hebben met de journaliste, woord voor woord op een laptop verschijnt, keurig uitgeschreven, terwijl een ieders telefoon gewoon op tafel of in de zak zit. 

Het is natuurlijk geen bewijs dat dit ook gebeurt, en zeker niet op grote schaal, maar het is wel bewijs dat het heel makkelijk kan, een app kan stiekem worden geïnstalleerd, meeliften op bestaande apps. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.