Prince en het internet, een haat-liefde verhouding. Prince was één van de eerste artiesten ter wereld die muziek op het web zette. En hij deed al aan crowdfunding voordat het was uitgevonden

Soms zette hij zijn muziek gratis online, later haalde hij alles weer weg. In 2010 gaf hij een verklaring uit: “het internet is volledig dood”. Ook op sociale media was hij dan weer heel actief, dan weer totaal onvindbaar. Of hij bleek al maanden te twitteren onder een rare naam. 

Iets wat gisteren ook duidelijk werd is dat er tot voor kort bijna geen beelden van de artiest op Youtube staan. Alleen een briljante gitaarsolo bij een Rock ’n Roll Hall of Fame optreden met Steve Winwood en vele anderen. En een stuk van een concert van James Brown waar hij het podium deelt met én James Brown én Michael Jackson. 

Dat er bijna geen beelden van Prince op Youtube staan komt omdat hij en zijn medewerkers werkelijk alles in de gaten hielden. Was er een concert geweest en verschenen er met de telefoon gemaakte filmpjes online? Youtube werd direct gesommeerd het van de site te halen. Ook op Spotify is het heel erg lastig om naar werk van Prince te luisteren.

Misschien dat dat nu zal veranderen? In de Washington Post staat vandaag een interessant stuk. Er word uitgelegd waarom Prince zo’n moeilijke relatie had met het web. Het gaat allemaal over controle, hij is door schade en schande wijs geworden. “Altijd vechtend tegen de almacht van de muziekindustrie”, zoals eerder gezegd in deze uitzending.

Zijn allerlaatste concert staat wel op Youtube. Vorige week, in het Fox Theatre in Atlanta, gaf Prince wat nu zijn allerlaatste concert blijkt te zijn. 

Shana Michaels was erbij. En maakte dus een filmpje met haar telefoon en zette het op Youtube. En het staat er nog op. Luister maar even naar de aller- allerlaatste keer dat Purple Rain werd gespeeld door de meester: