De Turkse basketballer Enes Kanter durft niet naar Londen af te reizen voor een NBA-wedstrijd van 'zijn' Knicks tegen de Washington Wizards. Kanter vreest daar voor zijn leven. De reden? Hij is Gülen-aanhanger.

De basketballer spreekt zich geregeld uit als aanhanger van de Gülenbeweging. Aanhangers van de ideologie van moslimgeleerde Fethullah Gülen worden verantwoordelijk gehouden voor de militaire couppoging in Turkije van 2016. De Turkse president Erdogan zit sindsdien achter de beweging aan.

Doodsbedreigingen

Basketballer Kanter kreeg in 2017 al een Turks arrestatiebevel voor zijn kiezen, om een serie kritische tweets over de regering Erdogan. Nu heeft hij besloten zijn ploeg niet naar Londen achterna te reizen. Kanter ontvangt geregeld doodsbedreigingen en zegt zijn leven niet zeker te zijn. Basketbalkenner Mart Smeets noemt de situatie 'heel eng': "Kanter is niet in het bezit van een paspoort op dit moment, omdat de Turkse regering hem dat afgenomen heeft. Deze situatie heeft een politieke achtergrond, en niet een sportieve."

Smeets haalt eerder voorvallen rond Kanter aan. "Hij heeft een keer op het laatste nippertje moeten ontsnappen vanuit Boekarest, voor mensen die hem achtervolgden." De situatie rond zijn persoon loopt dan ook uit de hand. "Het is een politiek evenement aan het worden. Je krijgt er een hele hoop Turkse pers omheen, je hebt de Erdogan-aanhangers en de Gülen-aanhangers."

Mart Smeets en Joost Lagendijk in gesprek over Enes Kanter in Radio EenVandaag.

Niet de eerste sporter

Smeets haalt aan dat de oud-topvoetballer Hakan Sükür, ook moest vluchten als Gülen-aanhanger. "Die was ook in Europa heel erg bekend en zeer populair in Turkije, totdat Erdogan aan het bewind kwam. Sükür moest vluchten, heeft halsoverkop zijn huis in Turkije ontvlucht en is uiteindelijk naar Amerika gegaan."

Turkije-kenner Joost Lagendijk snapt de beslissing van Enes Kanter wel. "Het gebeurde al met mensen buiten Turkije, Gülen-aanhangers, in Kosovo en Moldavië, die gearresteerd zijn en zijn uitgeleverd aan Turkije. Ik kan me enigszins voorstellen dat Kanter dacht: dat gaat mij niet gebeuren. Daar moet wel worden bijgezegd dat het in Kosovo en Moldavië om relatief onbekende Turken ging die in Gülen-scholen werkte", merkt Lagendijk op. "In het geval van Kanter zou zoiets nooit ongemerkt voorbij gaan. Maar het kan dus dat er zelfs iets met je gebeurt buiten Turkije."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.