Met buikpijn is er in de onderwijswereld en door de politiek uitgekeken naar de eerste schooldag vandaag. Zou het botsen tussen leerlingen en ouders van de verschillende Turkse stromingen?

De scholen zijn weer begonnen en vanmorgen werd met spanning afgewacht wat er zou gaan gebeuren op scholen met Turkse leerlingen. Op de basisschool Cosmicus in Rotterdam werd zelfs politie ingeschakeld, maar ingrijpen was uiteindelijk niet nodig; het begon rustig op de scholen.

Wij gingen langs op een aantal scholen in Rotterdam en kwamen in gesprek met leerlingen, ouders en directie. Hoe ervaren zij deze eerste schooldag en welke keuzes hebben zij gemaakt?

Veder reageren Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag en onderwijskundige Zeki Arslan op de spanningen tussen Turkse Nederlanders.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije hebben Gülen-aanhangers in Nederland te maken met bedreigingen. De spanningen uit Turkije manifeesterden zich eerder deze zomer al in verschillende incidenten. Zo werd er brand gesticht in gebouwen van Turkse organisaties in Deventer en Apeldoorn. Deze stichtingen zouden gelieerd zijn aan de Gülen-beweging.

Eerder maakten we bij EenVandaag verschillende reportages over de nasleep van de mislukte couppoging, bekijk die hier terug: