De gemeenteraad van Rotterdam staat als één man achter zijn raadslid Turan Yazir van het CDA. De christendemocraat is in drie publicaties in de grote Turkse krant Sabah door het slijk gehaald. 

De krant noemde Yazir een ’terrorist’ en beschuldigde hem ervan één van de aanstichters van de diplomatieke rel met Turkije te zijn. De politicus van Turkse afkomst werd na de beschuldigingen meerdere keren bedreigd. Yazir staat te boek als Gülen-sympathisant en wordt daarom door het regime-Erdogan beschouwd als een landverrader. Volgens het regime zou de beweging van de geestelijk leider Fethullah Gülen het brein zijn achter de mislukte coup afgelopen zomer. 

In de Daily Sabah, een spreekbuis van het regime, wordt Yazir aangewezen als een politicus die optrekt met ‘fascisten in Nederland’. Samen met twee andere oud-raadsleden van het CDA, Alaattin Erdal en Muzaffer Cetin, staat hij afgebeeld bij een portret van Geert Wilders. Volgens de krant werkt het raadslid in het geheim samen met Geert Wilders.

Yazir noemde de publicaties ‘hele grote leugens’ en ‘te bizar voor woorden’. De bedreigingen waren voor Yazir reden zijn raadswerk in Rotterdam tijdelijk neer te leggen. Ook heeft hij aangifte gedaan bij de politie. 

Als reactie op de smaad sleept de Rotterdamse gemeenteraad de krant voor de rechter. Uniek: nog nooit heeft een gemeenteraad een krant, in dit geval dus een Turkse krant, gedaagd. Han van Midden, griffier van de gemeente Rotterdam: “ In Rotterdam zijn wij gewend om het niet alleen bij woorden te laten maar om daar ook een daad bij te voegen.”

Als de krant niet overgaat tot rectificatie zal een dwangsom worden opgelegd. Maar hoe groot is de kans dat de Raad zal slagen? Morgen dient het kort geding bij de rechtbank in Rotterdam. 

EenVandaag spreekt met Turan Yazir, met griffier Han van Midden en met film-en programmamaker Sinan Can over de kwestie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.